Autoverzekeringen: waar moet ik op letten als ik mijn auto verzeker?

Een nieuwe auto, dat is altijd een heugelijk moment. Misschien heb je wel lange tijd gespaard voor deze auto of heb je een nieuw leasecontract gekregen via je werkgever. Helaas kan je niet meteen gaan rijden. In Nederland ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Alleen waar moet je nu op letten bij het afsluiten. 

Wanneer jij zonder verzekering rondrijdt in Nederland riskeer je hoge boetes. Daarnaast wil natuurlijk verzekerd zijn wanneer je per ongeluk een keer schade rijd. Het is dus verstandig om goed op te letten bij het afsluiten van een autoverzekering. Maar waar moet je nu precies op letten? Wij zochten het voor je uit. 

Wat is de dekking?

Je begint bij de dekking die je aan jouw auto wil geven. Zo kan je bij een normale autoverzekering kiezen voor een WA-verzekering, WA-beperkte casco (WA+) en een all-risk verzekering. We zullen ze allemaal even uitleggen:

WA-verzekering: Dit is de goedkoopste dekking die je kan kiezen. Echter houdt dit natuurlijk ook in dat je minder vergoed krijgt bij schade. Wanneer jij zelf een ongeluk veroorzaakt zal de verzekeraar alleen de schade van de andere partij vergoeden. Dit is dus de meest goedkope keuze, maar niet de beste als je brokken maakt. 

WA-beperkt casco: Bij deze verzekering geldt hetzelfde als hierboven alleen wanneer het een ongeluk was dan worden de schades van beide partijen vergoedt. Ook krijg je dekking wanneer je bijvoorbeeld een dier hebt aangereden of vorse schade door een storm of hagelbui hebt opgelopen. 

All-risk verzekering: Dit is de duurste verzekering van ze allemaal. Zo krijg je bij een all-riskverzerking alles vergoedt wanneer jij door eigen schuld schade rijdt. Hier betaal je natuur ook voor. 

Schadevrije jaren 

Wat jij moet gaan betalen, dit is je premie, is afhankelijk van de schadevrije jaren die je hebt gereden. Heb jij een flink aantal jaar schade vrij gereden dan zal je minder premie hoeven betalen dan iemand die net z’n rijbewijs heeft of een automobilist die veel brokken maakt. 

Schade rijden in het buitenland

Ben jij veel in het buitenland te vinden voor je werk dan zal je moeten kijken naar een andere goedkope autoverzekering. Zo krijg je namelijk niet bij iedere verzekering alles gedekt in het buitenland. Daarnaast is vervangend vervoer ook wel zo prettig wanneer jij met pech langs de weg komt te staan. Dus een gewaarschuwd mens telt voor twee. 

De verschillende verzekeraars

Je wil er altijd voor zorgen dat je niet te veel betaald. Zo zijn wij Nederlanders nu eenmaal. Daarom is het goed om te kijken naar de verschillen tussen verzekeraars. Hiervoor zijn tegenwoordig handige vergelijkingswebsites. Maar zelf kan jij natuurlijk ook onderzoek doen. Wanneer jij voor de goedkoopste partij gaat kan het soms zijn dat je niet goed wordt geholpen zodra je met pech komt te staan. Kies dus voor een partij met goede reviews en waarover gebruikers tevreden zijn. 

Wees onderweg altijd voorbereid op het ergste. Wanneer je iets overkomt wil je zeker zijn dat je goed bent verzekerd. Ga dus altijd na wat je dekking is voor je in de auto stapt. Want een gewaarschuwd mens telt natuurlijk voor twee!

Previous Story

Besparen op je vaste lasten? Zo doe je het

Next Story

Videobanden digitaliseren? Zo pak je het aan