Videobanden digitaliseren? Zo pak je het aan

Vroeger stond er in veel huizen in ons land een videorecorder. Hiermee kon je niet alleen programma’s opnemen, maar ook videobanden afspelen. Veel mensen hebben nog steeds van deze banden thuis liggen. Zo hebben veel mensen bijvoorbeeld een video laten maken van hun trouwdag. Als dit al een aantal jaar geleden is, is de kans groot dat deze video op videoband staat. Als je geen videorecorder meer hebt, kun je deze band niet meer afspelen. Om te voorkomen dat dergelijke video’s verloren gaan, laat je videobanden digitaliseren. Maar hoe werkt dit eigenlijk? In deze tekst vertellen wij jou hoe je dit aanpakt.

Zorg dat je over de juiste spullen beschikt
Wil je zelf videobanden digitaliseren? Dat kan alleen als je de juiste spullen in huis hebt. Als je nog een videorecorder hebt, kun je deze mogelijk gebruiken om de videobanden te digitaliseren. Hiervoor sluit je het apparaat aan op jouw computer. Dit kan alleen als je over de juiste kabels beschikt. Vaak heb je hier een Scart-kabel voor nodig. Probleem is alleen dat de meeste computers tegenwoordig niet over een aansluiting voor deze kabel beschikken.

Beschikt jouw computer niet over een Scart-aansluiting? Denk dan niet direct dat je zelf jouw videobanden niet kunt digitaliseren. Nee, want er is namelijk nog een andere mogelijkheid. Je kunt namelijk een zogeheten Video Grabber kopen. Dit is niets anders dan een USB-stick met daaraan verschillende kabels. Op deze manier is het misschien toch mogelijk om videobanden te digitaliseren met behulp van de videorecorder en jouw computer.

Videobanden digitaliseren is geen gemakkelijke opgave
Wie denkt dat het digitaliseren van videobanden een fluitje van een cent is, komt van een koude kermis thuis. Als je hier zelf mee aan de slag gaat, kost het je namelijk behoorlijk wat tijd. Het maakt niet uit of je hier al dan niet een Video Grabber voor gebruikt. Nadat je dit hulpmiddel hebt aangesloten op jouw videorecorder en de computer, kan het opnemen beginnen. Je laat de recorder afspelen, terwijl je tegelijkertijd met de computer opneemt.

Voordat je op opnemen drukt, raden wij je aan te controleren of er ook daadwerkelijk wordt opgenomen. Als je klaar bent, doe je er goed aan de video nog te bewerken. Knip bijvoorbeeld het lege beginstuk eruit. Ga je de video uitgebreid bewerken? Bedenk je dan wel dat het digitaliseren van videobanden alleen nog maar meer tijd kost.

Laat videobanden digitaliseren door een professional
Het overzetten van een video van jouw GoPro camera of systeemcamera kost je nauwelijks tijd, maar dat geldt wel voor het digitaliseren van videobanden. Daarbij komt dat je voor het overzetten van videobanden over de benodigde kennis moet beschikken. Ontbreekt deze kennis? Of heb je niet de juiste middelen in huis om videobanden te digitaliseren? Neem dan contact op met een professional. Er zijn vandaag de dag verschillende partijen die gespecialiseerd zijn in het overzetten van videobanden op dvd of USB-stick.

Besteed je videobanden digitaliseren uit? Dan brengt dit kosten met zich mee. Daarom ben je hier mogelijk niet echt happig op. Toch is dit zeker wel de moeite waard. Door videobanden digitaliseren uit te besteden, hoef je zelf namelijk geen dure apparaten en/of kabels aan te schaffen. Daarbij komt dat een professional de videobanden snel digitaliseert. Last but not least ben je verzekerd van goede kwaliteit als je videobanden door iemand anders laat digitaliseren. Zo’n persoon weet immers hoe het proces in zijn werk gaat. Dit komt de kwaliteit van de video uiteraard ook ten goede. Als je zelf aan de slag gaat, is het afwachten wat de kwaliteit is.

Previous Story

Autoverzekeringen: waar moet ik op letten als ik mijn auto verzeker?

Next Story

Deze diagnose-apparatuur mag niet ontbreken in jouw werkplaats!