Wat is een tulp stekker en waar gebruik je deze stekker voor?

De televisie is één van de apparaten in ons huis die het meest gebruikt wordt. Zo zijn er veel mensen die in de avonduren een film kijken. Daarnaast wordt een televisie ook veelvuldig gebruikt om te gamen. Onder of in de buurt van de televisie zien we steeds vaker randapparatuur staan, zoals een soundbar of subwoofer. Hiermee verbeter je de kwaliteit van het geluid. Dit is uiteraard alleen het geval als je het apparaat aansluit op de tv. Hiervoor heb je vaak een kabel nodig. Als het om audioapparatuur gaat, moet je een tulp stekker hebben. In deze tekst vertellen wij jou wat een tulp stekker is en waar je deze voor gebruikt.

Hoe ziet een tulp stekker eruit?
Doet de term ‘tulp stekker’ bij jou geen belletje rinkelen? Dat kan, want misschien ken je deze kabel wel onder de naam RCA kabel of Cinch kabel. Zeggen ook deze namen jou niets? Toch is de kans groot dat je er weleens eentje in jouw handen hebt gehad. De uiteindes van deze kabel zijn voorzien van rode en witte connectoren. Bij sommige kabels zijn de connectoren volledig rood of wit, maar het kan ook zijn dat de connector enkel een rode of witte rand heeft. De uiteindes van sommige tulp stekkers zijn voorzien van een pinnetje. Dit is alleen bij de mannetjes het geval. Een vrouwelijke tulp steker heeft geen uitstekend pinnetje.  

Waar gebruik je de stekker voor?
Een tulp stekker wordt eigenlijk alleen gebruikt bij audioapparatuur. Als je geen randapparatuur voor audio op jouw televisie hebt aangesloten, krijg je waarschijnlijk niet snel te maken met een tulp stekker. Dit is wel het geval als je bijvoorbeeld een soundbar, subwoofer en/of losse speakers aanschaft. In de doos zit mogelijk geen tulp stekker, maar dit betekent niet dat je deze stekker ook niet nodig hebt. Zonder deze kabel kun je audioapparatuur immers niet altijd aansluiten op de televisie. Heb je wel een tulp stekker nodig, maar is deze niet meegeleverd? Geen paniek, want je kunt er voor een paar euro al eentje kopen op het internet.

Zo sluit je een tulp stekker aan  
Het verbinden van randapparatuur met de televisie kan soms behoorlijk lastig zijn. Als het om een apparaat met tulp stekker gaat, is dit niet het geval. Het enige wat je moet weten, is dat de rode connector voor de rechter aansluiting is en de witte voor de linker. Bij de meeste apparaten kun je ook gewoon naar de kleurtjes kijken. Net als de stekkers zelf hebben ook de ingangen namelijk een rode en witte kleur. Steek de rode connector in de ingang met de rode kleur en de witte in die met de witte kleur. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om een tulp stekker op de verkeerde manier aan te sluiten.

Alternatief voor tulp stekkers
Wil je een koptelefoon aansluiten op jouw smartphone of tablet? Dan kun je hier geen tulp stekker voor gebruiken. Smartphones en koptelefoons hebben allebei slechts één opening, waardoor je met een tulp stekker geen geluid hoort. In dat geval biedt een 3,5 mm jack uitkomst. Deze wordt vaak gezien als een alternatief voor een tulp stekker. Mogelijk ken je hem beter onder de naam AUX kabel. Een 3,5 mm jack wordt overigens niet alleen gebruikt voor koptelefoons, maar ook bij andere draagbare apparatuur. Daarnaast heeft vrijwel iedere computer of laptop een aansluiting voor een 3,5 mm jack.

Previous Story

Leuke cadeaus om te geven aan tech fans

Next Story

Veiligheid bij Macbook opladers