Aardlekschakelaar vervangen, zo doe je dat!

Een goed functionerende aardlekschakelaar is een onmisbaar component in iedere groepenkast. Een aardlekschakelaar is een schakelaar die de elektrische installatie spanningsloos maakt op het moment dat er teveel lekstroom optreedt. In woningen en bedrijfspanden is in iedere groepenkast wel een aardlekschakelaar te vinden. Net als andere elektrotechnische componenten heeft ook dit component verschillende benamingen.

Zo wordt een aardlekschakelaar ook wel een aardwachter, differentieelschakelaar, verliesstroomschakelaar of aardlek genoemd.

Hoe werkt een aardlekschakelaar

Een aardlekschakelaar heeft als functie het meten van de stroom in de fasedraad en de nuldraad. Als alles goed verloopt, is de stroom in beide draden gelijk aan elkaar. Wanneer er een fout optreedt en beide stromen dus niet gelijk aan elkaar zijn, zal de aardlek uitschakelen. Dit component beperkt de lekstroom in elektrische installaties tot een milliampère die gebruikers kunnen verdragen. Hierdoor worden ongelukken, specifiek elektrocutie, voorkomen.

Een aardlekschakelaar is in verschillende situaties verplicht. Echter worden ieder jaar deze situaties en voorwaarden vernieuwd met de nieuwste normen. Of het verplicht is hangt af van een aantal aspecten, waaronder het jaar van plaatsing en/ of specifieke omstandigheden van de situatie. Het is sinds 1 september 2005 verplicht om in huisinstallaties minimaal twee aardlekschakelaars toe te passen van maximaal 30 mA. Ook is het verplicht om een hoofdschakelaar toe te passen. Daarnaast mogen er achter een aardlekschakelaar maximaal 4 groepen zitten. Het wordt afgeraden om 1 fase installatieautomaten te beveiligen door een 3 fase aardlek.

Hoe een aardlekschakelaar vervangen

Voor het vervangen van een aardlekschakelaar zijn aantal stappen nodig. Als eerst is het belangrijk om de oude aardlekschakelaar te verwijderen. Vervolgens is het belangrijk om de stroom uit te zetten door de hoofdschakelaar in de meterkast om te zetten. Haal daarna de deksel van de groepenkast en kijk waar er plek is voor de nieuwe aardlekschakelaar. Hierna is het tijd om de bekabeling aan te sluiten aan de kabel verdeelblokjes om het vervolgens weer aan te sluiten op de onderkant van de aardlekschakelaar. Dan is het tijd om de DIN-rail aan de achterkant goed te trekken, om vervolgens alle schroeven goed vast te draaien. Tot slot is het alleen nog zaak om de nieuwe aardlekschakelaar goed te coderen om de hoofdschakelaar vervolgens weer aan te zetten.

Previous Story

Gadgets die je huis optimaal beschermen

Next Story

De beste videogames allertijden