/

Witte ruis: wat is het en wat zijn de beste witte ruis apparaten?

Niets zo vervelend als problemen hebben om in slaap te komen. Je ligt te woelen en te draaien, maar het lukt je niet om de slaap te vatten. Zodra je weet dat je niet kunt slapen, wordt het vaak alleen maar erger en lukt het helemaal niet meer. Lastig als je de volgende ochtend vroeg op moet. Maar, wist je dat er een apparaat bestaat waarmee je makkelijker in slaap kunt komen? Namelijk een witte ruis apparaat! Wij leggen hier uit wat het is en wat de beste witte ruis apparaten zijn.

Witte ruis apparaat helpt bij slapen

In slaap vallen kan in deze digitale wereld best lastig zijn. Veel mensen kijken voordat ze slapen naar de televisie of op hun telefoon. Dit blauwe licht heeft invloed op de biologische klok en kan zo de slaap verstoren. Om dit probleem tegen te gaan kun je natuurlijk beginnen met het wegleggen van je telefoon (ongeveer een half uur voordat je gaat slapen). Mocht je nog steeds slaapproblemen ervaren, dan is het misschien goed om eens naar andere opties te kijken. Bijvoorbeeld naar witte ruis apparaten. Een witte ruis, ook wel white noise machine, is een apparaat dat je helpt om beter in slaap te komen. Het is wetenschappelijk bewezen dat het apparaat werkt en slaapspecialisten raden het dan ook aan.

Hoe werkt een witte ruis apparaat?

White noise of witte ruis is eigenlijk een soort anti-geluid. Het is namelijk een geluid dat je hersenen afleidt van andere geluiden, maar wel heel monotoom en voorspelbaar. Hierdoor ga je je er niet op concentreren. Het overstemt andere geluiden, zoals gesnurk van je partner, krakende vloeren van de buren of een lekkende kraan. Het overstemt dus geluiden die het inslapen moeilijk maken. Niet gek dat het voor veel mensen dé ideale oplossing is.

Verschillende soorten

Er bestaan erg veel verschillende witte ruis machines. De keuze is dan ook groot. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor het geluid van golven, zachte regengeluiden, de wind die door de bomen waait, een waterval, het geluid van een ventilator, het geluid van en stofzuiger of het geluid van een draaiende motor van een auto. Misschien vind je de laatste paar geluiden een beetje vreemd. Maar denk eens aan baby’s die altijd in slaapvallen terwijl ze autorijden. Dit komt doordat het zachte monotome gebrom van de motor ervoor zorgt dat ze niet schrikken van andere geluiden en dus lekker kunnen slapen. Je kunt gaan voor witte ruis apparaat die de hele nacht doorgaat of een apparaat dat er na een tijdje mee stopt. Ben je iemand die ook in de nacht meerdere keren wakker wordt? Dan is het handig om te kiezen voor een apparaat dat de hele nacht doorgaat. Zo hoor je het rustgevende geluid ook als je even wakker wordt.

Witte ruis voor baby’s

Zoals we hierboven al beschreven, kan witte ruis ook ingezet worden bij baby’s die moeilijk slapen. Baby’s die net uit de baarmoeder komen, zijn namelijk gewend aan het constante suizen van bloed door de bloedvaten. Dit kan zelfs nog meer lawaai maken dan een stofzuiger. Zodra baby’s geboren worden, is het voor hun dus eigenlijk heel stil. Hierdoor kunnen ze vaak slecht in slaap komen. Met een white noise apparaat kun je er voor zorgen dat je pasgeboren baby slaapt als een roosje.

Witte ruis tegen tinnitus

Witte ruis kan ook ingezet worden bij mensen die slaapproblemen hebben door tinnitus. Mensen die dit hebben horen de hele tijd een soort piep of suis in hun oor. Dit geluid is er meestal niet echt, maar zit in het hoofd van. Sommige mensen vinden het alleen maar irritant, anderen worden er depressief van en/of krijgen slaapproblemen. Als je niet kunt slapen, kun je het oplossen door het geluid te maskeren. De geluiden door witte ruis zijn door artsen onderzocht en hebben een klinisch bewezen positief effect op de nachtrust bij tinnitus patiënten.

De beste witte ruis apparaten

Promind – White Noise

Door de goede en sterke batterij hoef je dit apparaat bijna nooit op te laden. Hij gaat erg lang mee en is vaak te gebruiken. Door een AUX-aansluiting kun je oortjes of een koptelefoon aansluiten zodat je optimaal kunt ontspannen. Er zit ook een Breathing Light Functie op in 7 verschillende kleuren.

LectroFan White Noise Machine

Dit apparaat kun je zowel overdag als ‘s nachts gebruiken. Overdag zorgt dit apparaat ervoor dat je je beter kunt concentreren en ’s nachts zorgt het voor een rustgevende slaap. Het heeft een indrukwekkende reeks instellingen en geluiden, in totaal 20. Er zijn tien verschillende ventilatorgeluiden en tien instelbare witte ruisgeluiden. Je kunt het volume zo hard zetten als je wil. Na 60 minuten gaat het apparaat automatisch uit.

Marpac Dohm White Noise Machine

Al sinds 1962 produceert dit bedrijf al bekroonde slaapmiddelen. De Dohm werkt door het uitzenden van een constant kalmerend geluid waardoor de hersenen kunnen concentreren, ontspannen en tot rust komen. Het geluid dat dit apparaat produceert is het geluid van bewegende lucht. Hoewel er dus maar één optie opzit, is het wel aanpasbaar door verschillende snelheden. Dit biedt flexibiliteit waardoor je je eigen slaapomgeving kunt creëren.

Numsy – White Noise

Dit apparaat is speciaal ontwikkeld voor baby’s en kinderen, maar werkt ook voor volwassenen. Het is licht en compact en USB oplaadbaar waardoor het makkelijk mee te nemen is. Hij doet het 12 uur achter elkaar, heeft 60 decibel en heeft een LED-functie. Daarnaast heeft het blauw ademend licht (geen bluelight).

Grote Rode Haan Witte Geluidsmachine

Een elegante, discrete én draagbare geluidsmachine. Perfect voor iedereen die moeite heeft met inslaap vallen. Deze geluidsmachine heeft zes verschillende natuurlijke geluiden om uit te kiezen. Je kan eenvoudig kiezen voor de white noise functie of voor de zachte en kalmerende geluiden van regen, beek, oceaan, donder of zelfs een zomernacht. 

Homedics Draagbaar Wit Lawaaimachine

Als je interesse hebt in gezondheid dan ben je misschien wel bekend met het merk Homedics. Dit bedrijf houdt zich bezig met de productie en het ontwerp van producten om een gezonde thuisomgeving te creëren. Zowel je lichaam als je geest wordt hierdoor ontspannen. Deze machine werkt doordat het andere afleidingen blokkeert. Zo kan het helpen bij slapen, studeren of mediteren.

Previous Story

Bluetooth Adapter: Dit zijn de beste bluetooth adapters van 2023

Next Story

4 tips bij het vergelijken van abonnementen