/

Wat is circulaire IT en hoe kun je het toepassen?

Circulariteit is een populair onderwerp. Het belang van een transitie naar een circulaire economie is zelfs erkend door de Rijksoverheid middels een plan waarmee de Nederlandse economie in 2050 volledig circulair moet zijn.  Voor sommige mensen is het misschien nog onbekend, maar ook IT kan circulair zijn. Voor de transitie naar een circulaire economie zijn bedrijven genoodzaakt om op tijd beginnen met switchen naar circulaire IT. Maar houdt it in? En hoe kun je dit als bedrijf aanpakken? In dit artikel leggen we uit hoe circulaire IT werkt en hoe je deze circulaire IT kunt introduceren of uitbreiden binnen jouw bedrijf. 

Hoe werkt het?

Wanneer een collega bijvoorbeeld een nieuwe laptop of een ander nieuw apparaat in gebruik neemt, schrijf je dit ‘oude’ apparaat niet gelijk af. In een oud apparaat kan namelijk ontzettend goed nieuw leven worden ingeblazen. Wat reparaties en updates en het functioneert vaak weer als nieuw. Zo wordt de restwaarde van dit verouderde device zowel financieel als ecologisch benut. 

Daarnaast voorkomt circulaire IT de aanschaf van onnodig dure apparatuur. Het vervangen van een volledig nieuwe IT-infrastructuur gebeurt in Nederland gemiddeld elke 3 jaar. We doen dit vaak zonder over alternatieven na te denken, want is dit voor het functioneren van je werknemers nou echt nodig? Er wordt onderschat hoeveel diensten er gewoon op circulaire hardware kunnen worden uitgevoerd, zonder hierbij in te leveren op kwaliteit. Dankzij het implementeren van gestructureerde productieprocessen en kwaliteitscontrole wordt deze kwaliteit inmiddels vaak ook met meerdere jaren gegarandeerd. 

Circulaire IT binnen jouw bedrijf

Duurzaamheid is een onvermijdelijk thema voor praktisch elk bedrijf. Een relatief simpele manier om bij te dragen aan een verminderde ecologische voetafdruk van jouw bedrijf, is starten met circulaire IT.  Het concept van circulaire IT producten produceren, is een productie die bestaat uit grondstoffen van bestaande, gebruikte en overbodig geworden producten. Circulaire producten klinken dus als afdankers, maar zijn de tegenwoordig bijna niet te onderscheiden van nieuwe producten.

Met de regelingen omtrent de overstap naar een circulaire economie dient ieder bedrijf voor 2050 ieder bedrijf rekening gehouden te hebben. Omdat het iets is waar je niet meer omheen kunt is deze circulaire vorm van IT een mooie eerste stap in de juiste richting.

Hardware huren

Bijdragen aan een circulaire economie kan met circulaire IT op verschillende manieren. Een van de opties is om te kiezen voor een laptop huren in plaats van kopen. Je doet dit bij bedrijven als IRENT. Het is de perfecte oplossing voor bedrijven die met tijdelijk personeel, maar ook wanneer je niet weet hoe hard je bedrijf wel of niet gaat groeien.

Previous Story

Wat je moet weten over het handelen via Bitvavo

Next Story

Waar moet je opletten bij het afsluiten van een telefoonabonnement?