/

Hoe kan ik het beste een krachtstroom stekker aansluiten?

Hoe kan ik het beste een krachtstroom stekker aansluiten

Het kan zijn dat je een krachtstroom stekker wilt aansluiten, maar je geen enkel idee hebt hoe je dit moet doen. Het is dan goed om op onderzoek uit te gaan. Zo weet je precies of de krachtstroom stekker snel aangesloten kan worden.

In dit artikel leggen we je niet alleen alles uit over de krachtstroom stekker, maar ook over krachtstroom zelf. Daarnaast staat de veiligheid natuurlijk op nummer 1, dus we leggen je precies uit hoe je veilig te werk kan gaan. Zo voorkom je dat er eventueel iets mis kan gaan.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kabel24 (@kabel24.nl)

Wat is een krachtstroom stekker?

Krachtstroom is voor apparaten bedoeld die meer dan 3680 watt gebruiken. De krachtstroom is dan bedoeld om een hoger voltage aan te kunnen, zodat je apparaten kunt aansluiten die meer watt gebruiken dan gemiddeld. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een oplaadpunt voor je auto.

Je kunt je auto namelijk niet opladen vanuit een normale stekker. Daarom moet er een krachtstroom stekker aan krachtstroom gekoppeld worden. Op die manier kun je hogere voltages gebruiken. Zo voorkom je dat je te veel belasting op het normale stroomnetwerk zet. Dit kan ervoor zorgen dat de stroom uitvalt of het zelfs helemaal mis kan gaan.

Waarvoor heb je krachtstroom nodig?

Krachtstroom heb je nodig voor grotere apparaten. Een goed voorbeeld is een elektrisch laadpaal. Andere voorbeelden zijn elektrische kookplaten of elektrische kachels. Deze apparaten gebruiken gemiddeld meer dan 3680 watt, waardoor ze niet op het normale stroomnetwerk kunnen worden gebruikt.

Uiteraard zijn er nog meer apparaten die krachtstroom nodig hebben. Meestal staat dit bij het product aangegeven. Heb je een vermoeden dat je krachtstroom nodig hebt om een apparaat te gebruiken? Raadpleeg dan altijd de fabrikant als je er zelf niet achter kunt komen.

Krachtstroom aanleggen

Het kan zijn dat je een krachtstroom apparaat hebt gekocht en je nog geen krachtstroom in je woning hebt. Dan moet er krachtstroom aangelegd worden. Krachtstroom aanleggen is een specialistische klus en we raden het dan ook niet aan om dit zelf te doen. Dit moet namelijk wel op een goede en een veilige manier te doen.

Het is goed om eerst na te gaan of de woning niet al krachtstroom heeft. De meeste nieuwbouwwoningen zijn er namelijk al in voorzien. Heb je een wat oudere woning? Dan kan het wel zijn dat je nog krachtstroom moet laten aansluiten.

Verschillende krachtstroom stekkers

Er is niet maar één soort krachtstroom stekker. Er zijn verschillende varianten waar je mee te maken kunt hebben. Iedere variant kan net wat anders zijn. De volgende opties zijn er:

 • Male krachtstroom stekker
 • Female krachtstroom stekker
 • Krachtstroom stekkers met verschillende hoeveelheden aansluitingen

Voordat een stekker kunt kopen, is het van belang dat je eerst gaat kijken welke stekker je precies nodig hebt. Helemaal wanneer je de stekker zelf wilt aansluiten, is het wel van groot belang dat je de juiste stekker koopt. Bekijk daarom altijd eerst het verschil tussen de stekkers en kijk dan even welke stekker je precies hebt.

Zelf een krachtstroom stekker aansluiten of iemand inschakelen?

Het is mogelijk om zelf een krachtstroom stekker aan te sluiten. Eerst moet je dan kijken met welke stekker je te maken hebt. Daarna moet er gekeken worden welke aansluitingen er zijn en welke kleur hier precies bij hoort. Op die manier zorg je ervoor dat je de stekker aan kunt sluiten.

Moet er nog krachtstroom aangelegd worden? Dan is het altijd te adviseren om de stekker gewoon aan te laten sluiten door een expert. Zij weten precies wat ze doen en ze zijn er ook zo klaar mee. Zo voorkom je dat je misschien zelf iets fout doet.

De kleur bij de juiste aansluiting

De kleur bij de juiste aansluiting

Je hebt de mogelijkheid om zelf een krachtstroom stekker aan te sluiten. Het kan wel lastiger zijn dan dat de meeste mensen weten. Dit komt door het feit dat er verschillende stekkers zijn waar je gebruik van kunt maken. Hieronder staat een overzicht van de kleur bij de juiste aansluiting bij een standaard krachtstroom stekker:

 • Bruin sluit je aan op L1
 • Zwart sluit je aan op L2
 • Grijs sluit je aan op L3
 • Blauw sluit je aan op N
 • Geel/groen sluit je aan op Aarde

Let dus goed op welke aansluitingen je hebt. Sommige stekkers hebben zelfs alleen maar zwarte draden. Dan is het goed om misschien een expert in te schakelen.

De veiligheid bij het aansluiten van deze stekker

De veiligheid bij het aansluiten van een krachtstroom stekker is uiteraard van groot belang. Je wilt niet dat er iets mis gaat wanneer je de werkzaamheden aan het uitvoeren bent. Hieronder hebben we daarom enkele tips voor je opgeschreven, zodat je zeker weet dat het goed gaat:

 • Zorg ervoor dat alle spanning van de hoofdschakelaar is. Dit kun je beter te vaak controleren dan helemaal niet
 • Het is van groot belang dat je het juiste gereedschap gebruikt. Gebruik niet zomaar elk gereedschap wat je tegenkomt
 • Bekijk altijd de instructies als je deze ergens kunt vinden. Op die manier weet je zeker dat je het op een goede manier doet
 • Draag eventueel handschoenen tijdens het verrichten van de werkzaamheden, zodat je weet dat je altijd veilig aan het werk bent

Lees verder:

Previous Story

Hoe moet je een perilex stekker aansluiten?

Next Story

Optimaal netwerkbeheer in de zorg – Dit komt erbij kijken