Alles wat je moet weten over PLC!

two computer flat screen monitors turned on
Photo by XXSS IS BACK on Pexels.com

We zien ze de laatste tijd steeds vaker voorbijkomen, de PLC vacatures. Maar wat zijn dit nou precies? In deze blog lees je alles over de afkorting, betekenis en de werking van PLC.

Wat is een PLC?

De afkorting PLC staat voor Programmable Logic Controller. In het Nederlands betekent dit programmeerbare logische eenheid/regelaar. PLC’s zijn ontworpen voor de betrouwbaarheid en snelheid. Een PLC is elektronisch apparaat, in de vorm van een digitale computer. In deze computer zitten ingangen waar informatie binnenkomt (bijvoorbeeld over een productieproces) en uitgangen waar PLC acties mee doorgegeven worden. Een PLC monitort continue de informatie die binnenkomt. Op basis hiervan maakt de PLC keuzes voor de geautomatiseerde machines en processen. Bij veel Operator vacatures, zie je dan ook terugkomen dat je met PLC gestuurde machine en processen kom te werken. De keuzes die de PLC maakt zijn altijd op logica gebaseerd. Schneider, Honeywell, Allen Bradley, Hitachi, Siemens en Mitsubishi zijn een aantal bekende fabrikanten van PLC’s.

Hoe werkt een PLC?

Er zijn twee gedeeltes in een PLC. Dit zijn een microprocessor of central processing unit (CPU) en de in- en uitgangen. De in- en uitgang noem je de input en output – aangeduid met I en O. Voor de juiste werking zijn deze aan elkaar verbonden met van datakabels. Hierdoor kunnen de modules altijd met elkaar verbonden zijn, ook al staan ze op afstand van elkaar. Om ervoor te zorgen dat de PLC alle informatie die hij binnenkrijgt blijft monitoren, en op basis hiervan keuzes maakt, is het nodig om deze juist te programmeren.

Wat houdt PLC programmeren in?

PLC’s moeten eerst geprogrammeerd worden, voordat ze de juiste werking hebben. In een applicatie op de computer wordt deze geprogrammeerd. Dit kan zowel via een desktop als een laptop. Het programmeren van PLC’s is vaak een complex proces. In het programmeren zorg je voor het inbouwen van logica en aansturing van de PLC. Gezien er veel verschillende PLC-fabrikanten zijn, loopt deze logica vaak uiteen. Hierdoor is een specifieke PLC-oplossing programmeren een ingewikkelde taak, die bij bedrijven alleen door gespecialiseerde Software en Electrical Engineers wordt uitgevoerd.

Werken met PLC

PLC’s programmeren is een complexe bezigheid. Hierdoor staan er veel vacatures Software en Electrical Engineer open, deze specialisten zijn namelijk hard nodig. Omdat steeds meer productieprocessen en machines worden aangestuurd door PLC’s, stijgt ook de vraag naar Engineers. Wil jij aan de slag als PLC programmeur? Laat een expert met je meekijken! Je hoeft er niet alleen voor te staan. Dus laat een goede selectie voor je maken van de beste bedrijven bij jou in de buurt. Die écht aan jouw eisen voldoen. Bij Synsel helpen ze je hier graag bij!

Previous Story

Hoe vind je de goedkoopste energieleverancier?

Next Story

4 onmisbare zaken om jouw thuiskantoor om te toveren tot een professionele werkplek