Van navigatiemiddel tot smartwatch

Het nauwkeurig meten van de tijd werd in onze moderne beschaving pas echt prangend toen ontdekkingsreizigers de wereld overstaken. Men kon de breedtegraad nauwkeurig bepalen door naar de sterren te kijken. De lengtegraad vereiste echter meting van de tijd. Een kleine afwijking kon al vele kilometers de verkeerde richting op schelen.

Een goede tijdmeter als navigatiemiddel was dus noodzakelijk. Er werd gebruik gemaakt van een quadrans, een soort schijf met gradenbogen. Er waren in die tijd al mechanische klokken die over een slinger beschikten. Dit werkte echter niet op de woelige baren.

Draagbare klok

Aan het begin van de 16e eeuw maakte in Neurenberg Peter Henlein een draagbare klok die met een veermechanisme werkte. Het moest echter nog wel nauwkeurig afgesteld worden. Dit gebeurde in Zwitserland door Jacob Zech, die het uurwerk perfectioneerde. De snek was geboren.

In 1675 bedachten Robert Hooke en Christiaan Huygens een constructie waarin de veer een balanswiel in werking zet. In 1672 was het navigatiemiddel eindelijk op zee te gebruiken. Inmiddels waren de belangrijkste ontdekkingen overzee al in kaart gebracht.

Aan het eind van de 19e eeuw werd het polshorloge als sieraad door vrouwen gedragen. Het zou tot WOI duren voordat de mannelijke bevolking dit overnam. De soldaten vonden de pols een geschikte plek om de tijd af te meten. Het was belangrijk geworden in de moderne oorlogvoering.

Quartz horloge

Een volgende ontwikkeling vond plaats in 1969 toen Seiko het quartzhorloge introduceerde. Dit horloge loopt op batterijen en heeft weinig bewegende delen. Er wordt door de batterij een energiestroom naar een kwartskristal gestuurd. Het kristal trilt en dit wordt gemeten. Het grote voordeel, naast batterijen zodat opwinden niet meer nodig was, bleek uit de welhaast precieze aanduiding van de tijd.

Smartwatch

In de jaren 80 kwam de eerste smartwatch op de markt. Met dit horloge kan veel meer gedaan worden dan alleen de tijd meten. Al snel verscheen een versie met een mini toetsenbord. Sinds Apple in 2015 met de Apple Watch is gekomen staan de meeste smartwatches in verbinding met een smartphone, die ook al niet meer weg te denken is in het tijdsbeeld. We kunnen allemaal niet meer zonder de nieuwste apps, smartphone hoesjes en andere accessoires. Tegenwoordig kun je zelfs online je eigen telefoonhoesje ontwerpen.

Het wordt nog steeds om de pols gedragen, want ook al is de tijd niet meer het belangrijkst, we zien graag informatie op onze pols verschijnen. Het is wel zaak dat je over goede smartwatch zweetbandjes beschikt die goed tegen bewegen en transpireren kunnen. Veel smartwatches worden tegenwoordig tijdens het sporten gebruikt om lichaamsfuncties goed te kunnen monitoren.

Previous Story

Zo geef je jouw bedrijf een vliegende start

Next Story

Wat moet je tegenwoordig nog zonder hoesje?