Ondernemen in de zorgsector zonder medische diploma’s: kan dat?

Ondernemen in de zorgsector

Er is momenteel een mega tekort aan personeel in de zorg, wat werken in deze sector erg aantrekkelijk maakt! Vooral als ZZP’er kun je een goed uurloon verdienen als je werkt in de zorg. Je kunt je bijvoorbeeld bezig houden met risicomanagement in de zorg, magazijnbeheer of andere taken. We krijgen dan ook steeds vaker de vraag of je in de zorgsector kunt werken als ondernemer zonder diploma’s. Vraag jij je dat ook af? Lees dan verder!

Is een diploma nu echt nodig?

Ja, over het algemeen heb je voor de meeste functies gewoon een keihard diploma nodig. Dit zorgt ervoor dat je je werk goed maar ook veilig kunt doen. Als je nog geen diploma hebt, kun je overwegen om je om te scholen naar een functie in de zorg. Hoewel veel mensen opzien tegen omscholing omdat het tijd en geld kost, is dat niet altijd het geval. Er zijn mogelijkheden om bijvoorbeeld één in de week te studeren en de rest van de week gewoon te werken. Op die manier kun je tegelijkertijd leren en werken en kun je ook je rekeningen blijven betalen. Je kunt je helemaal om laten scholen of bijvoorbeeld een cursus of training doen om meer te leren over kwaliteitszorgsystemen, risicomanagement en andere onderdelen die steeds belangrijker worden in de zorgsector. Zo kun jij je steentje bijdragen.

Waarom zou je je omscholen?

Ben je onzeker of een carrière in de zorg geschikt voor je is en wil je dit graag bevestigen voordat je beslist om een omscholing te overwegen? Er zijn veel goede redenen om voor de zorg te kiezen. Ten eerste maak je echt een verschil in de samenleving. Je hebt directe impact op het hele leven van patiënten en ook hun families. Bovendien is er een groot tekort aan personeel in de zorg, wat zorgt voor hoge baanzekerheid — een geruststellend idee, zeker in moeilijke tijden. In de zorgsector kun je ook allerlei kanten op: van thuiszorg tot werken in een verzorgingstehuis of ziekenhuis. De mogelijkheden zijn enorm.

Werken in de zorg zonder een diploma

Voor veel banen in de zorg heb je inderdaad een diplomaatje nodig. Maar weet dat er ook functies zijn waar je zonder diploma aan de slag kunt, waarbij je meer ondersteunende taken uitvoert. Dit werk is zeker niet minder belangrijk. Elke zorgmedewerker draagt bij aan het team en maakt een verschil. Je zult merken hoe dankbaar zowel je collega’s als de patiënten zijn voor je inzet. In de zorg doe je echt werk dat er toe doet.

In welke sectoren kun je aan de slag?

Ook als je geen diploma hebt, zijn er verschillende mogelijkheden om in de zorgsector te werken. In een ziekenhuis kun je bijvoorbeeld assisteren bij magazijnbeheer, patiënten vervoeren of ondersteuning bieden bij voedingszorg. In de thuiszorg kun je mensen met een verstandelijke beperking helpen met hun dagelijkse activiteiten, terwijl je in de kraamzorg kunt werken als thuishulp. Er zijn dus veel kansen binnen de zorg, zowel met als zonder formele diploma’s. Overwegen om je om te scholen, waarbij je kunt werken en leren combineren, behoort ook tot de mogelijkheden.

Previous Story

Klimaatbewuste telefonie? Let hier op!

Next Story

Waarom glasvezelinternet ideaal is voor buitengebieden