Wormenhotel voor een gezonde bodem

wormenhotel maken

Ooit gedacht dat die glibberige beestjes onder de grond super belangrijk zijn voor de gezondheid van de bodem? Sterker nog, ze zijn onmisbaar! Ze verdienen beter dan onder de tegels geplet te worden. Ze verdienen een hotel, een Wormenhotel!

Even zonder dollen. De organisatie FoodGuerrilla heeft onlangs het kleinste hotelketen van de wereld geopend. Met zes echte Wormenhotels vragen ze aandacht voor de plek waar al het leven begint: een gezonde bodem. Een feit blijft dat we de bodem uitputten. FoodGuerilla (vrij vertaald ‘voedselstrijders’) zegt dat we elke minuut 30 voetbalvelden verliezen aan vruchtbare grond. Dat komt door het verkeerd gebruiken (en misbruiken) van de bodem. Dat kan en moet anders, vinden zij. Daarom bedacht FoodGuerrilla de Wormenhotels. In deze sjieke hotels worden de wormen lekker in de watten gelegd.

Compost

Dagelijks belanden er gigantische hoeveelheden aardappelschillen, klokhuizen en koffiedik in de vuilnisbak, terwijl dit favoriete kostjes zijn voor de worm. In een Wormenhotel leven gemiddeld 50 wormen die compost maken van juist dat afval en daar maken ze vruchtbare aarde van die bomvol mineralen zit. Deze natuurlijke compost hebben we hard nodig om ervoor te zorgen dat onze bodem vruchtbaar blijft zodat we er eten op kunnen verbouwen. Met hun harde werk zorgen wormen dus voor een vruchtbare bodem en een gevuld bord met gezond eten!

DIY Wormenhotel

Stap 1

Zorg dat de wormen straks genoeg lucht hebben. Maak met de grote boor veel gaatjes voor ventilatie in de bovenste 10 cm van emmer 1, en in de bodem. Ga je voor een drielaags Wormenhotel? Herhaal dan deze stap voor de tweede emmer.

Stap 2

Tijd om de emmer met gaatjes te vullen met strookjes krantenpapier en de fijne snippers karton, dorre bladeren of stro op de bodem. Daarbovenop wat compost of de potgrond, gevolgd door het GFT afval. Herhaal dit proces nog een keer, en herhaal dan deze stap voor de tweede emmer voor het drielaagse hotel. Laat nu de wormen vrij!

Stap 3

Plaats de emmer(s) met materiaal, wormen en gaatjes op de dichte bak en doe de deksel erop. Nu is het een kwestie van wachten!

Succes met het maken van je eigen wormenhotel.

Previous Story

Wat is een HDR foto?

Next Story

Vormgeven aan de Toekomst van Bedrijfscommunicatie: Strategieën en Tools