Wat is een HDR foto?

Wat is een HDR foto

Je hebt het vast weleens op je smartphone gezien, de functie ‘HDR‘. Maar wat doet deze functie precies en moet je HDR aan of uit zetten? HDR staat voor high dynamic range en het zorgt ervoor dat de lichte en donkere gedeelten van een foto er beter uit komen te zien.

 

Hoe werkt HDR-fotografie?

Wanneer jij buiten in de felle zon loopt zie jij met het blote oog een grasveld dat fel door de zon wordt beschenen en een donkere schaduwplek onder een boom. Dit komt omdat jouw oog heel goed om kan gaan met verschillende hoeveelheden licht. Een sensor van een camera is hier minder goed in en kan maar een bepaalde lichtintensiteit aan. De HDR-techniek lost dit op door 3 foto’s te maken waarbij de belichting steeds anders is (fel, donker en normaal). De smartphone voegt deze drie foto’s uiteindelijk samen tot één ‘super foto’.

 

HDR aan of uit?

Vaak ziet een HDR foto er beter uit dan een normale foto. Het kan dus absoluut geen kwaad om deze functie standaard aan te zetten of de smartphone zelf te laten kiezen (automatisch). Let wel op, het maken van een HDR foto duurt iets langer. Het kan af en toe wel voorkomen dat de kleuren van een HDR foto er net niet lekker uit komen te zien. De iPhone lost dit op door je de mogelijkheid te geven om de originele foto te bewaren, je krijgt dan naast een HDR foto ook een normale foto.

Deze functie vind je bij de iPhone onder:
– Instellingen
– Foto’s en Camera
– Helemaal onderaan: Bewaar normale foto.

 

Technische specificaties van HDR foto’s

High Dynamic Range (HDR) fotografie is een techniek waarbij meerdere belichtingen van een scène worden samengevoegd om een breder bereik van helderheid en contrast in de resulterende foto te bereiken. Hier zijn enkele technische aspecten en specificaties die relevant zijn voor HDR-foto’s:

Belichtingsreeks:

Een HDR-foto wordt meestal gemaakt door meerdere belichtingen van dezelfde scène vast te leggen, variërend van onderbelicht tot overbelicht.

Belichtingswaarden:

Verschillende belichtingswaarden worden gemeten in stops (EV). Typisch worden belichtingswaarden zoals;

  • 2EV,
  • 1EV,
  • 0EV,
  • 1EV,
  • 2EV vastgelegd.

Beeldsensor en Camera:

Een digitale camera met de mogelijkheid om automatisch belichtingsreeksen vast te leggen is handig voor HDR-fotografie.

De kwaliteit van de beeldsensor speelt een rol bij het vastleggen van details in zowel lichte als donkere gebieden.

Dynamisch bereik:

HDR-foto’s hebben een groter dynamisch bereik dan standaardfoto’s. Het dynamisch bereik wordt gemeten in stops en geeft aan hoeveel verschil er is tussen het donkerste en lichtste deel van een afbeelding.

Beeldverwerking:

HDR-fotografie vereist softwarematige verwerking om de verschillende belichtingen samen te voegen tot één beeld. Dit proces wordt tone mapping genoemd.

Bestandsindeling:

HDR-foto’s worden vaak opgeslagen in bestandsindelingen die het uitgebreide dynamische bereik ondersteunen, zoals het HDR-beeldformaat (HDR) of OpenEXR. Daarnaast worden HDR-beelden vaak omgezet naar gangbare indelingen zoals JPEG of PNG voor breder gebruik.

Tonemapping:

Tonemapping is het proces waarbij de informatie van de belichtingsreeks wordt omgezet naar een afbeelding met een standaard dynamisch bereik dat op normale beeldschermen kan worden weergegeven.

Bitdiepte:

HDR-foto’s kunnen een hogere bitdiepte hebben dan standaard 8-bit beelden. Een hogere bitdiepte zorgt voor meer kleurinformatie en een nauwkeuriger weergave van helderheidsniveaus.

Kleurruimte:

HDR-foto’s kunnen worden vastgelegd en weergegeven in uitgebreidere kleurruimtes zoals Adobe RGB of DCI-P3 voor nauwkeurigere kleurweergave.

Het is belangrijk op te merken dat de technische specificaties kunnen variëren afhankelijk van de camera, software en het beoogde eindgebruik van de HDR-foto’s.

Previous Story

Innovatie in onderwijs: de rol van technologie in modern leren

Next Story

Wormenhotel voor een gezonde bodem