Waarom bruist een bruistablet

Waarom bruist een bruistablet

Griep, koorts, verkoudheid: vervelende klieren die elke winter weer aan komen kloppen. Gelukkig kunnen we ons weren met sinaasappels, warme truien en…bruistabletten! Maar waaróm bruisen onze tabletten eigenlijk? En werken ze bruisend beter dan gewone pillen?

Wat gebeurt er precies?

De belletjes in je bruistabletdrankje zijn dezelfde belletjes als die in cola, spa rood, of elk ander prikdrankje bubbelen. Al die belletjes worden veroorzaakt door de combinatie van koolzuur en bicarbonaat (bakpoeder). In bruistabletten zit naast bicarbonaat nog een chemisch stofje: citroenzuur. Deze twee stoffen, bicarbonaat en citroenzuur, zitten als vaste stoffen (die niet op en met elkaar reageren) in een tablet. Komt je tabletje in aanraking met water, dan reageert de bicarbonaat met het citroenzuur en ontstaat koolstofdioxide (co2). Oftewel: het bruiseffect!

Weetje: als je brood bakt, gaat je deeg ook ‘bruisen’. Bakkers noemen dat ‘rijzen’. Dit komt omdat bakpoeder op dezelfde manier werkt als het bruistablet, en ervoor zorgt dat het deeg rijst.

Ben je toevallig in de ruimte en heb je een bruistablet bij je? Probeer dan dit experimentje van deze grappige astronaut!

Waarom een bruistablet?

Het is al een poosje bewezen dat geneesmiddelen in bruisvorm sneller werken dan ‘gewone’ medicijnen of pijnstillers. Bruistabletten zijn makkelijk te herkennen: als je er eentje in een glas water gooit, begint het water meteen te borrelen en te bruisen. Het is precies dit proces dat ervoor zorgt dat het bruistablet sneller werkzaam is. Na het opdrinken van je bruisende drankje duurt het ongeveer een minuut voordat de stof door je lichaam wordt opgenomen. Als je daarnaast een gewone vitaminepil of pijnstiller inneemt, dan komt die in vaste vorm in onze maag terecht. Ze moeten dan nog eens oplossen, wat zo weer een kwartier duurt.

Welke soorten bruistabletten zijn er?

We geven een overzicht van de meest bekende bruistabletten die je vast wel eens voorbij hebt zien komen.

Vitamine- en Mineralentabletten:

Bruistabletten zijn beschikbaar met toegevoegde vitamines en mineralen, waardoor het gemakkelijk is om je dagelijkse dosis voedingsstoffen binnen te krijgen.

Pijnstillers en Koortswerende Tabletten:

Sommige pijnstillers en koortswerende medicijnen zijn verkrijgbaar in de vorm van bruistabletten. Ze lossen snel op en kunnen handig zijn voor mensen die moeite hebben met het slikken van gewone tabletten.

Antioxidanttabletten:

Bruistabletten met antioxidanten kunnen worden gebruikt als supplementen om het lichaam te helpen bij de bestrijding van vrije radicalen.

Maagzuurtabletten:

Antacida, tabletten die worden gebruikt om maagzuur te verminderen, zijn soms verkrijgbaar in bruistabletvorm.

Elektrolyttabletten:

Bruistabletten met elektrolyten zijn ontworpen om het evenwicht van elektrolyten in het lichaam te herstellen, wat vooral nuttig kan zijn na intensieve lichaamsbeweging of bij uitdroging.

Vitamine C Bruistabletten:

Deze bruistabletten zijn populair als een handige manier om extra vitamine C in te nemen, vooral tijdens het verkoudheidsseizoen.

Multivitamine Bruistabletten:

Sommige bruistabletten bevatten een combinatie van verschillende vitamines en mineralen, waardoor ze een handige optie zijn voor een algeheel voedingssupplement.

Energie Bruistabletten:

Deze bevatten vaak cafeïne en B-vitaminen en worden gepromoot als een snelle manier om vermoeidheid te verminderen en de alertheid te verbeteren.

Maar let wel op…

Bruistabletten zijn niet per se béter dan geneesmiddelen in vaste vorm. Soms wordt er namelijk gekozen voor een vaste vorm medicijn, omdat het juist langzaam in je lichaam opgenomen moet worden. Daarnaast bevatten bruistabletten veel zouten. Het kan dus ook je bloeddruk verhogen! Check dus altijd wat de werking moet zijn van je geneesmiddel en gebruik het nooit onnodig veel.

Previous Story

KANT-EN-KLARE ROBOT LOOPT ZO UIT DE 3D PRINTER

Next Story

19-JARIGE BOYAN SLAT GAAT PLASTIC UIT OCEANEN HALEN