Goeie vraag: hoe diep kan een mens duiken?

hoe diep kan een mens duiken

We geven regelmatig antwoord op vragen waar jij het antwoord zo 1,2,3 niet op weet. Soms liggen deze vragen letterlijk voor het oprapen, want hoe oud is onze aarde bijvoorbeeld? De wetenschap heeft het antwoord op deze alledaagse vragen.

Vandaag vragen we ons af: Hoe diep kan een mens eigenlijk duiken?

Hoe diep een mens kan duiken hangt af van de conditie van de mens en de uitrusting. Het wereldrecord is in handen van de Egyptische Ahmed Gabr. Hij dook maar liefst 332,35 meter diep. Bijzonder aan deze duikactie was dat de heenreis slechts twaalf minuten duurde, maar dat hij vijftien uur (!) nodig had om weer boven water te komen.

De duik naar beneden

Zo diep duiken is niet iets wat je zomaar kunt doen. Ahmed oefende maar liefst vier jaar voordat hij deze diepe duik ging maken. Het afdalen naar 332 meter ging vrij snel. Slechts twaalf minuten had hij nodig om zo diep te komen.

Weer terug naar boven

Weer terug naar boven komen is wat lastiger. Dit duurde namelijk vijftien uur! Ahmed ging heel langzaam naar boven om te voorkomen dat hij gezondheidsproblemen zou krijgen. Hoe dieper je duikt, hoe groter de druk wordt en hoe meer stikstof er in je bloed en weefsels terecht komen. Je longen moeten deze stikstof afvoeren als je weer naar boven zwemt. Je lichaam heeft hier nogal wat tijd voor nodig. Als je te snel naar boven zwemt hebben je longen te weinig tijd om de stikstof af te voeren waardoor er zich stikstofbelletjes in je bloedvaten kunnen vormen. Dit noemen we de caissonziekte en dit kan erg gevaarlijk zijn voor je organen.

Ahmed wilde met zijn duik aangeven dat een mens ook op grote diepte kan overleven. En dat is overduidelijk gelukt!

Previous Story

Hoe werkt villa volta?

Next Story

Robotzuigers: zo werken ze!