3 redenen waarom hoortoestellen hun stigma niet meer verdienen

Dat hoortoestellen een stigma hebben, is geen nieuws meer. Bij een hoortoestel denk je al gauw aan ouder worden en een groot zichtbaar ‘ding’ achter je oor dragen. Mensen hebben er een hele andere associatie bij dan bij het dragen van een bril. Want dat kan ook nog een modieus exemplaar zijn. Toch hoeft een hoortoestel lang niet altijd meteen als ‘suf’ te worden gezien. In dit artikel geven we je drie redenen waarom dat zo is. 

1. Er zijn onzichtbare modellen

Een hoortoestel hoeft gelukkig helemaal niet altijd zichtbaar te zijn. Er zijn tegenwoordig hoortoestellen die ín het oor worden gedragen, de zogenoemde in-ear hoortoestellen. Deze heb je in twee varianten: de CIC hoortoestellen (Completely-In-Canal) en IIC hoortoestellen (Invisible-In-Canal). Dit maakt het dragen van een hoortoestel dan eigenlijk net als het dragen van lenzen, toch? 

Bij onzichtbare hoortoestellen moet wel een kleine kanttekening worden geplaatst, en dat is dat ze (nog) niet geschikt zijn voor mensen met zwaar tot zeer zwaar gehoorverlies. Voor mensen die licht slechthorend zijn, kan dit echter wel een oplossing zijn. Producent Phonak heeft in hun aanbod diverse hoortoestellen die hier zeer geschikt voor zijn. Laat je hierover door een audicien adviseren. 

2. AI hoortoestellen zijn zo veel meer dan hoortoestellen

Als je zou weten dat sommige hoortoestellen bijna te vergelijken zijn met een smartwatch, zou het beeld van een hoortoestel wellicht veranderen. Dit is het geval! De Amerikaanse producent Starkey heeft dit voor elkaar gekregen met de Starkey Livio AI. Dit revolutionaire hoortoestel heeft vele sensoren die worden gecombineerd met artificial intelligence (AI), ook wel kunstmatige intelligentie. Zo heeft het hoortoestel een hartslagmeter, kan het vertalen in 27 talen, kun je het ‘voice’ vragen stellen, is voice-to-text transcriptie mogelijk én is het traceerbaar. 

Volgens Starkey is een goed gehoor maar één onderdeel van een goed, gezond leven. En geeft het je daarom ook advies over de rest van je welzijn. Verder zorgt het ervoor dat je sociale connecties blijft opzoeken, iets wat mensen met gehoorverlies vaak uit de weg proberen te gaan. 

3. Ze hebben al lang die leverkleur niet meer

Dan de laatste reden. En die heeft te maken met het beeld dat er om hoortoestellen hangt. Als je aan een hoortoestel denkt, denk je waarschijnlijk aan dat grote leverkleurige ding dat achter iemands oor zit en wat bijna net zo groot is als het oor zelf. Gelukkig is dat al lang niet meer zo. Gehoorapparaten zijn tegenwoordig in vele kleuren verkrijgbaar en kunnen super klein zijn. 

Ben je daarom nog niet helemaal van overtuigd? Bedenk dan dat AirPods ook hip zijn! 🙂   

Previous Story

De vijf mooiste casino’s ter wereld

Next Story

3 tips voor als je veel achter je computer zit