Paneelbouw made easy: zo ontwerp je met macro’s

Paneelbouw made easy zo ontwerp je met macro’s

Paneelbouw is een essentieel onderdeel van nagenoeg elke machine. Bedrijven die zich bezighouden met industriële automatisering weten dat als geen ander. Wil jij sneller en eenvoudiger een paneel ontwerpen? Gebruik macro’s. In dit artikel lees je hoe je het paneelbouw proces met macro’s optimaliseert.

Paneelbouw met macro’s leidt tot procesoptimalisatie: je ontwerpt slimmer en sneller. Wanneer je panelen ontwerpt met macro’s hoef je bovendien jouw paneelbouw engineering software niet door-en-door te kennen om alles hieruit te halen. Wanneer je macro’s gebruikt bij jouw paneelbouw heb je minder maatwerk, bespaar je tijd, voorkom je fouten en wordt het werk een stuk leuker: paneelbouw ontwerp wordt makkelijker en je houdt tijd over andere werkzaamheden. Heb je behoefte aan nog meer efficiëntie? Lees hoe je processen verder optimaliseert met procesautomatisering.

Wat zijn macro’s?

Macro’s zijn kant-en-klare bouwstenen voor paneelbouw ontwerp. In sommige programma’s voor het bouwen van panelen, zoals van EPLAN, kun je deze veelgebruikte schemadelen opslaan als macro en bewaren in een macro-bibliotheek. Ontwerp en bouw je een nieuw paneel? Dan hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden en kun je deze macro’s als standaard componenten hergebruiken.


De voornaamste voordelen van paneelbouw met macro’s



1. Voor meer dan 50% van de paneelbouw ontwerptaken kan je macro’s gebruiken

Ontwerp je paneelbouw schema’s? Dan zijn er altijd wel vaste of veelgebruikte elementen die terugkomen bij een volgend paneelbouw project – ongeacht of je nou een unieke aansturing of standaard regelkast ontwerpt – zoals voedingslijnen of een motorstarter. Hoe uniek je project ook is, minimaal 50% is geen maatwerk. Dat betekent dat je bij minstens de helft van de paneelbouw ontwerpwerkzaamheden macro’s kunt inzetten.

2. Je voorkomt dure paneelbouw fouten

Paneelbouwers kopiëren vaak gedeeltes van tekeningen uit oude schema’s. Dat scheelt tijd, denken ze… maar in de praktijk blijken daar toch de nodige risico’s aan te kleven. En dan hebben we het nog niet eens over de extra hersteltijd. Weet je zeker dat er geen fouten zaten in het gekopieerde paneelstukje? De kans bestaat dat je eerdere paneelbouw fouten mee kopieert. En zijn de paneelbouw onderdelen uit het gekopieerde item momenteel nog wel leverbaar? Dat is ook iets om op te letten. Want voordat je er erg in hebt, kloppen paneelbouw schema’s niet meer. Met als gevolg kostbare extra uren die monteurs moeten maken omdat paneelbouw artikelen ontbreken of verkeerd zijn besteld. Komt dit bekend voor? Met macro’s los je dit op: je legt de bouwstenen namelijk eenmalig vast, net als de eventuele varianten. Daardoor optimaliseer je het paneelbouw proces en voorkom je fouten en bijbehorende hoge herstelkosten.

3. Het ontwerp van paneelbouw schema’s met macro’s is heel eenvoudig 

Gebruik je paneelbouw macro’s, dan hoef je niet telkens het wiel opnieuw uit te vinden. Veelgebruikte schemadelen, zoals een motorstarter, leg je namelijk vast in een macro, samen met alle paneelbouw artikelen die daarvoor nodig zijn. Dat levert je veel tijdswinst op, want bij een volgend paneelbouw project hoef je niet meer over deze motorstarter na te denken. Wil je een variant van de motorstarter ontwerpen, bijvoorbeeld met extra vermogen? Ook dat leg je eenvoudig vast in de macro-bibliotheek. Door deze motorstarter-bouwsteen naar het paneelbouw project te slepen, plaats je ‘m in jouw ontwerp. Gebruik je EPLAN-ontwerpsoftware, dan wordt de macro automatisch aangevuld met de juiste paneelbouw artikelen. Paneelbouw made easy!

4. Je kunt ontwerpwerk delegeren 

Paneelbouw is een ervaringsvak. Veel engineers weten na jaren van paneelbouw exact welke componenten waar moeten komen en welke schemaonderdelen uit oude projecten ze kunnen hergebruiken. Maar weten startende paneelbouwers dat ook? Met macro’s wordt het makkelijker om deze kennis over te dragen en vast te leggen in een bedrijfsbrede standaard. De ervaren paneelbouw engineer kan de veelgebruikte schemadelen alvast vastleggen in macro’s. Vervolgens kunnen de jongere collega’s deze dan gebruiken in hun paneelbouw ontwerp. Met als resultaat dat senior paneelbouwers eenvoudige taken kunnen delegeren en tijd overhebben voor complexe paneelbouw projecten of schemadelen.

5. Procesoptimalisatie door standaardisering 

Macro’s zorgen voor procesoptimalisatie: ze maken de paneelbouw efficiënter. Met minder fouten, een betere kwaliteit van eindproducten, en tijdswinst en bijbehorende besparingen als resultaat. Veelgebruikte basiselementen voor paneelbouw zijn vastgelegd in macro’s, net als de daarin gebruikte artikelen. Dat brengt ook voordelen voor de klant met zich mee. Hij kan ervan op aan dat zijn paneelbouw schema’s uniform zijn en consistent uitgevoerd worden. Daarnaast zorgen macro’s voor standaardisering. Dit is ook een vorm van procesoptimalisatie, die tot uiting komt in voordeligere montage, inkoop en onderhoud.

Hoe werkt paneelbouw met macro’s in de praktijk? EPLAN’s Support Engineer Jennifer Reep legt dat uit in deze how-to video over procesoptimalisatie met macro’s in de paneelbouw>>

 

Previous Story

Hoe vind je de beste laadpaal-app? 3 tips

Next Story

Upgrade je iPhone