Laat je niet hacken! Zo zorg je ervoor dat je beschermd bent

Je hoort er steeds vaker over, hackers die proberen in te breken in je computer. Maar wat kan je er nu eigenlijk aan doen om te voorkomen dat hackers je computer binnendringen? Wij geven je in deze blog een aantal tips.

Hacken is simpel gezegd inbreken op de computer van iemand anders. Je hebt hackers die kwade bedoelingen hebben. Denk hierbij aan het stelen van waardevolle gegevens zoals bankgegevens en meer. Maar je hebt ook hackers met goede bedoelingen, deze willen bijvoorbeeld criminelen blootstellen. Zo hoeft een hacker dus niet per definitie slecht te zijn. Maar iemand in je computer, dat wil je liever niet! Dit kan je ertegen doen: 

Goede wachtwoorden 

Een wachtwoord is het eerste waar een hacker mee bezig gaat wanneer hij bij jou probeert in te breken. Of dit nu gaat om de gegevens van je bank, of om je ov-chipkaart. Wil je goed beveiligd zijn dan kies je voor iedere website een ander wachtwoord. 

Wij geven dus een aantal tips, zoals het verbeteren van je wachtwoorden. Al deze tips noem je samen: cyber beveiliging. Dit kan je ook laten uitbesteden, zo verhoog je ook de kans dat je bij veel cyberschade data verzekerd krijgt. 

Virusscanner downloaden 

Als nummer twee wil je toch wel een goede virusscanner op je laptop of computer hebben. Deze staat eigenlijk altijd aan wanneer je verbonden bent met het internet. Hij volgt alles wat er voorbijkomt wanneer je aan het browsen bent. Wil je iets downloaden, dan controleert de virusscanner of het een veilig bestand is. Zo voorkom je virussen op je computer. 

Vermijd verdachte linkjes  

Wij zeggen in deze blog wel: ‘’verdachte linkjes’’, maar criminele weten ze steeds vaker zo goed te verpakken dat ze niet van echt te onderscheiden zijn. Dan moet je vooral bij jezelf nagaan voordat je op een linkje wil gaan klikken: waarom ontvang ik dit, en is het logisch? Het beste is in dit geval altijd om met het desbetreffende bedrijf te bellen of ze je een mail hebben gestuurd. 

Laatste updates 

Iets waar veel mensen niet de noodzaak van inzien is het vernieuwen van de laatste updates. Maar niets is belangrijker dan af en toe je updates controleren. Hackers proberen namelijk altijd weer nieuwe trucs uit om software te hacken. De softwareontwikkelaars zorgen daarom steeds weer voor nieuwe updates zodat ze dit tegen kunnen gaan. 

Gebruik een VPN

Ben jij vaak in het buitenland of op openbare plekken en gebruik je dan openbare wifi? Dat is de broedplaats voor hackers om in je telefoon of laptop te komen. Je bent op dat moment namelijk niet beschermd. Maar wanneer jij een VPN gebruikt ben je op dat moment wel beschermd tegen hackers. Wij raden daarom altijd aan een goede VPN te gebruiken. 

Plak je webcam af 

Als laatste tip willen wij je geven om je webcam af te plakken. Voor veel hackers is het interessant om te zien wat je aan het doen bent. Hiermee proberen ze je in bepaalde gevallen zelf te chanteren. Gebruik jij je webcam niet? Plak hem dan altijd af met een sticker of een special plastic kapje. 

Previous Story

De technische kant van crypto’s: hoe werken ze eigenlijk?

Next Story

5 redenen waarom Google Pixel beter is dan een Iphone