Hoe vergroot je je kansen op de banenmarkt?

Als de zoektocht naar een nieuwe baan moeizaam verloopt, kan dat zorgen voor frustratie. Helemaal begrijpelijk! Het is belangrijk om je te realiseren dat de manier waarop je het aanpakt een grote rol speelt. Hoe kun je op die manier je kansen vergroten op de arbeidsmarkt? Lees verder voor slimme tips.

Bepaal de branche

We hebben vaak de neiging om binnen een bepaalde branche te solliciteren, bijvoorbeeld de branche die aansluit op ons eerdere werk of een opleiding. Hoewel dit natuurlijk logisch is, kun je er ook eens aan denken om in een andere richting te solliciteren, mocht dit in de branche waarin je het eerder probeerde niet goed lukken. In de ene branche zijn immers meer banen te vinden dan in de andere branche! Zo kun je je inzet verbreden. Bij Pro-gress vind je een handig overzicht met vacatures in allerlei werkvelden om uit te kiezen. Je kunt zo specifiek mogelijk op zoek gaan, waarbij je bijvoorbeeld ook de locatie laat meetellen: denk aan IT vacatures Amsterdam. Door op de juiste manier te zoeken, is er de kans dat je ineens veel meer interessante vacatures tegenkomt.

Origineel reageren op vacatures

Als je eenmaal een goede vacature hebt gevonden, is het zaak om hierop te reageren. Besteed hier de nodige aandacht aan: het valt namelijk direct op als je zonder enige moeite je cv en motivatie toestuurt. Zo kun je het al gauw vergeten! Giet je cv in een opvallend jasje, met bijvoorbeeld kleurrijke graphics en een goede profielfoto. Een kaal Word-documentje volstaat in ieder geval niet meer. Ook kiezen veel mensen voor een videoboodschap: een persoonlijke manier om jezelf te introduceren. Over persoonlijkheid gesproken! Maak tevens je motivatie zo uniek en doelgericht mogelijk. Stuur niet steeds (vrijwel) dezelfde motivatie naar meerdere bedrijven toe, maar richt de motivatie juist zo in dat deze inhaakt op de punten uit de vacature!

Volg cursussen en doe relevante kennis op

Het is belangrijk om je kennis up to date te houden bij een periode van solliciteren. Denk daarbij allereerst natuurlijk aan het opdoen van relevante nieuwe kennis in de branche: je moet overal van op de hoogte zijn. Je kunt daarnaast denken aan algemenere kennis, waar je bijvoorbeeld cursussen voor kunt volgen. Heb je moeite met het schrijven van de sollicitatiebrief? Volg hier een cursus voor. Is juist het sollicitatiegesprek het probleem? Zorg dan dat je hier training in krijgt.

Sollicitatiegesprek: je voorkomen en de voorbereiding

We noemden het hierboven al kort: het sollicitatiegesprek. Onderschat dit niet! Het is uiteraard al goed dat je bent uitgenodigd, maar ook tijdens het gesprek moet je de juiste indruk achterlaten. Zorg dat je voorkomen tiptop in orde is: kleed je netjes aan en kom op tijd. Verder is een goede voorbereiding erg belangrijk. Bedenk daarom vooraf welke vragen aan je gesteld kunnen worden, zodat je overal zelfverzekerd op kunt reageren. Dat valt absoluut op, in jouw voordeel! Wie weet leidt het tot je droombaan.

Previous Story

5 tekenen dat een site betrouwbaar is (of onbetrouwbaar!)

Next Story

Zo kun je een nep website herkennen