Binnen organisaties zijn verschillende informatiestromen actief. Gegevens worden hierin zowel intern als extern met elkaar gedeeld. Vaak wordt er vanuit gegaan dat deze data goed beveiligd is en alleen wordt bekeken door bevoegden. Echter is dit niet altijd het geval. Ransomware-aanvallen komen veel voor. Hierin wordt data versleuteld, waardoor de eigenaar er niet langer bij kan komen. Ook het lekken van data voor bijvoorbeeld identiteitsfraude of sabotage komt met regelmaat voor. Heb je als bedrijf (veel) gevoelige informatie die je graag goed beschermd houdt? Lees dan even verder voor een aantal praktische tips.
Leer meer over data beveiliging
Hoewel deze optie niet de voordeligste is, zorgt het wel voor de nodige bescherming én kennis, verkrijg je de vaardigheden die nodig zijn om risico’s te herkennen en heb je de mogelijkheid om direct in te grijpen wanneer dit nodig is. Het gaat namelijk om het volgen van een training, waarmee je uiteindelijk het AZ 500 examen kunt halen. Door een dergelijke training te volgen, leer je meer over het beveiligen van zowel data als applicaties. Daarnaast leer je alles over het herkennen van risico’s en hoe je zo snel mogelijk beveiligingsincidenten op kunt lossen. Door zelf of samen met medewerkers een cursus over databeveiliging te volgen, verlaag je het risico op cyberaanvallen en andere data-beveiliging gerelateerde incidenten aanzienlijk.
Data encryptie en wachtwoorden
Een simpele maar krachtige oplossing tegen problemen met data-beveiliging is het gebruik van encryptie. Encryptie houdt in dat data versleuteld wordt, zodat niet iedereen het kan zien. Binnen encryptie zijn er verschillende methodes te gebruiken, waaronder RSA, SHA en PGP. Encryptie gaat op basis van een algoritme, zodat de gegevens ook weer ontsleuteld en dus gelezen kunnen worden. Het algoritme moet goed gekozen worden, zodat andere partijen hier niet bij kunnen. Binnen het algoritme zijn er daarom twee verschillende soorten encryptie: symmetrische encryptie, waarin dezelfde sleutel voor coderen en decoderen wordt gebruikt, en asymmetrische encryptie, waarin verschillende sleutels gebruikt worden.
Nog een aantal simpele tips
Naast het opdoen van kennis en het versleutelen van data, zijn er nog aan aantal simpele tips die enorm van belang zijn in het veilig houden van jouw data. Het ligt misschien voor de hand, maar zorg er altijd voor dat je met een goede computer of laptop werkt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er een goed presterende antivirussoftware op staat, welke up-to-date is. Daarnaast is het ook van belang dat de computer zelf up-to-date is met betrekking tot software. Zo zorg je ervoor dat eventuele lekken of beveiligingsproblemen snel waargenomen worden. De laatste tip is om ervoor te zorgen dat de medewerkers op de hoogte zijn van de apparatuur en hoe zij hiermee moeten werken.