Hebben pinguïns knieën? + meer leuke weetjes over pinguïns

Deze waggelende dieren zien er op het land misschien een beetje onhandig uit, maar in het water zijn ze ontzettend sierlijk. Ze zijn zwart wit en onder andere te vinden op Antarctica. Over welk die hebben we het hier? De pinguïn natuurlijk!In Nederland zijn deze schattige dieren te zien in een aantal dierentuinen. Maar wat weten we eigenlijk over deze dieren? Ga er maar even goed voor zitten, want hier zijn heel veel weetjes over de pinguïn!

Wat is een pinguïn?

Waarschijnlijk weet iedereen hoe een pinguïn eruitziet: zwart, wit met vleugels. Maar wist je dat een pinguïn helemaal niet kan vliegen. Zijn vleugels dienen namelijk als flippers. Hierdoor kan dit beestje ontzettend goed zwemmen en duiken. Onder water kan de Afrikaanse pinguïn zelfs een snelheid behalen van 20 km per uur. Maar een ezelspinguïn kan zelfs 35 kilometer per uur zwemmen. Dit komt ook door hun stroomlijnvorm, dat betekent dat ze van voren rond zijn en van achteren in een punt lopen. Hierdoor hebben ze minder weerstand in het water en zijn ze dus nog sneller.

Is de pinguïn een zoogdier of een vogel?

Veel mensen twijfelen of een pinguïn een vogel of een zoogdier is. Een pinguïn is een zeevogel die niet kan vliegen. Je herkent een vogel aan het feit dat hij veren heeft. Daarnaast legt een pinguïn eieren. Zoogdieren leggen geen eieren dus een pinguïn is geen zoogdier.

Wat is het leefgebied van de pinguïn?

Er zijn een aantal verschillende pinguïn soorten die allemaal in een ander werelddeel leven. De meeste pinguïns wonen op het zuidelijk halfrond. Pinguïns komen voor op en rond Antarctica, Nieuw-Zeeland, Australië, de Galapagoseilanden, Zuid-Afrika en het zuiden van Zuid-Amerika. Veel mensen denken dat pinguïns ook op de Noordpool leven, maar dit is niet zo. Er komen geen pinguïns voor op de Noordpool. Op de Noordpool leven wel IJsberen. Wist je dat een pinguïn en een ijsbeer elkaar nog nooit gezien hebben in de natuur?!

Hebben pinguïns knieën?

Als je pinguïns zo ziet waggelen zou je niet zeggen dat deze dieren knieën hebben. Maar pinguïns hebben net als andere vogels knieën. Je ziet ze alleen niet. De knieën van pinguïns zitten verstopt onder de dikke donslaag van hun buik. Bovendien heeft een pinguïns een behoorlijk groot bovenlichaam in vergelijking met zijn poten. Dit is de reden dat een pinguïns zo waggelt. Tijdens het lopen heeft hij zijn grote lichaam nodig om zijn evenwicht te bewaren.

Waar dienen de kleuren van pinguïns voor?

De iconische zwart wit smoking van de pinguïns dient voor hele andere dingen dan voor een mode statement. Pinguïns hebben een vrij opvallende zwart-witte vacht, die fungeert als een soort camouflage om ze te beschermen tegen jagers boven en onder. Het zwart vermengt zich met de zeegolven en hun witte buikjes vermengen zich met het zonlicht dat door het oppervlak komt.

Wat eten pinquïns?

Pinguïns zijn échte carnivoren, maar hebben geen uitgebreid dieet. Ze eten voornamelijk vis, waaronder krabben en inktvis. Tijdens de zomermaanden kunnen ze tot 1 kilo voedsel per dag eten. In de winter vermindert dit tot minder dan de helft van die hoeveelheid.

Hebben pinguïns tanden?

Het antwoord op deze vraag is: nee, pinguïns hebben geen tanden net zoals andere gevleugelde familieleden. Maar ze hebben wel iets anders, namelijk vlezige stekels aan de binnenkant van hun bek. Deze stekels helpen ze om hun prooi te grijpen en op te eten.  

Wist je dat je pinguïnkolonies kunt zien vanuit de ruimte?

Dit had je misschien niet verwacht, maar je kunt pinguïnkolonies zien vanuit de ruimte. Bijna alle soorten pinguïns (op twee na) broeden in kolonies zodat ze beschermd zijn tegen roofdieren. Wanneer men veel pinguïns op één plaats heeft, ontstaat er ook veel pinguïnpoep. In feite is er zoveel poep, dat er vlekken ontstaan op het ijs. Wetenschappers kunnen aan de hand van donkere ijsvlekken te bepalen waar de pinguïns zich bevinden.

Hoe verliezen pinguïns hun veren?

Terwijl andere vogels hun veren verliezen en meteen vervangen als ze gaan, doet de pinguin dit net even anders. Pinguïns verliezen al hun vacht in één keer, een tijd die de ‘catastrofale rui’ wordt genoemd. Deze ruil duurt 2 tot 3 weken duurt. Als ze hun veren verloren zijn, moeten ze de tijd op het land doorbrengen en gaan ze dus niet zwemmen. Omdat ze niet kunnen zwemmen, kunnen ze ook niet eten. Ze moeten er van tevoren voor zorgen dat ze voldoende hebben gegeten.

Hoe houden pinguïns zichzelf warm?

Om warm te blijven gebruiken pinguïns olie. Ze hebben een olieklier in de buurt van hun staart die waterdichte olie produceert. Deze olie verspreiden ze vervolgens met hun veren over hun hele lichaam. Het helpt hen om sierlijk door het water te glijden en isoleert hen tegen de kou. Een slijmerige maar zeer belangrijke taak om te kunnen overleven in de ijskoude Antarctische zeeën.

Zijn pinguïns monogaam?

Pinguïns zijn échte liefdesdieren en blijven het liefst met zijn tweeën bij elkaar. Mannetjes en vrouwtjes pinguïns zijn dan ook monogaam.  De meeste pinguïns paren in het voorjaar of in de zomer. Uit onderzoek is gebleken dat pinguïns zich voor de paartijd samenvoegen en dan het volgende jaar naar dezelfde partner terugkeren. Klinkt lief, he? Na het paren legt de vrouwelijk pinguïns één ei en legt die vervolgens op de voeten van het mannetje. Het mannetje bedekt het ei met zijn veren; dit wordt een broedbuidel genoemd. Het mannetje verzorgt twee maanden lang het ei totdat het klaar is om geboren te worden. In deze tijd gaat het vrouwtje op jacht.

Previous Story

19-JARIGE BOYAN SLAT GAAT PLASTIC UIT OCEANEN HALEN

Next Story

G-Krachten: Wat zijn g-krachten eigenlijk?