/

10 Programmeertalen die je moet kennen in 2021

In de afgelopen jaren zijn er wel duizenden programmeertalen ontstaan. Dit is een formele taal waarin de opdrachten die een computer moet uitvoeren worden geschreven. Maar welke programmeertalen moet je kennen in 2021? Wij zetten er 10 voor je op een rij.

Geschiedenis van programmeertalen

Toen de eerste computers gemaakt werden, werd er gebruik gemaakt van hun eigen machinetaal om de computers te programmeren. Deze eigen machinetaal bestond uit enen en nullen. Maar al snel kwamen wetenschappers erachter dat het erg lastig is om op deze manier een machine te onderhouden. Er werd daarom een symbolische manier bedacht om de machine-instructies te geven. Om programmeren vervolgens makkelijker te maken, zijn er programmeertalen bedacht. De codes die in een programmeertaal worden geschreven, kunnen door de computer maar op één manier worden gelezen en begrepen.

Welke moet je kennen in 2021?

Maar wat zijn dan de meest gevraagde programmeertalen van 2021? Zit jouw ideale programmeertaal ertussen? Hieronder vind je een overzicht op basis van de afgelopen jaren en de verwachte trends.

C

De programmeertaal C wordt ook wel beschouwd als de moeder van alle programmeertalen. En daarom verdient het de eerste plek in deze lijst. Van 1985 tot 2001 was C de meeste populaire programmeertaal wereldwijd. Maar ook in 2021 is C een belangrijke speler. C staat ook wel bekend als een middle-level programmeertaal, omdat het tussen een lage en hoge programmeertaal in zit. Een C-programmeur moet precies weten wat hij doet en erg nauwkeurig te werk gaan. De grote voordelen van C zijn de snelheid en de vele verschillende toepassingen die gebruikt kunnen worden. Een ander voordeel is dat C dichtbij de machine, maar ook dichtbij de mens ligt. Dit betekent dat zowel machines als de mens deze programmeertaal goed kunnen begrijpen. Als je met C aan de slag gaat, zul je zien dat je het onderliggende proces steeds beter gaat begrijpen. Daarnaast zijn veel andere programmeertalen afgeleid van C, hierdoor kun je ook makkelijker werken met andere aanbieders.

Java

De meningen zijn verdeeld over Java, maar deze programmeertaal staat desondanks al 25 jaar op nummer 1. Omdat er steeds meer nieuwe programmeertalen komen die veel hipper zijn, lijkt het alsof Java in de vergetelheid is geraakt. Maar niet is minder waar. Java is nog steeds een van de meest gebruikte programmeertalen van de wereld. Dit komt doordat de programmeertaal continu wordt doorontwikkeld, zodat zij blijft voldoen aan de eisen van onze maatschappij. Ben jij een Java-programmeur? Dan hoef je je over een baan zeker geen zorgen te maken. In 1995 introduceerde Sun Microsystems programmeertaal Java. Java is een objectgeoriënteerde programmeertaal. Objectgeoriënteerd betekent dat er hierbij bestanden en gegevens als objecten worden beschouwd, die uitsluitend bestuurd kunnen worden door de programmeur. Daarnaast is Java een platform afhankelijke programmeertaal. Dit betekent dat de taal op vrijwel elk apparaat te gebruiken is. Hier dankt Java zijn naam ‘multiplatform’ aan.

Python

Op een mooie derde plek staat de programmeertaal Python. Een programmeertaal met Nederlandse roots. Deze krachtige programmeertaal is makkelijk te leren en je kunt er van alles mee maken. Python wordt bijvoorbeeld veel gebruikt bij de ontwikkeling van webapplicaties en voor data science. De eerste versie van Python is in 1991 gelanceerd door Nederlander Guido van Rossem. Hij heeft deze taal ontwikkeld met drie redenen: reden één is om zo goed mogelijk leesbaar te zijn, reden twee is dat het gratis en voor iedereen beschikbaar is en reden drie dat je er alles mee kunt maken. Niet alleen developers gebruiken deze taal veel, ook bedrijven kiezen steeds vaker voor deze programmeertaal.

C++

Dit is de opvolger van programmeertaal C. Met zo’n goede voorganger lag de lat voor C++ natuurlijk erg hoog, maar dit programma heeft de verwachtingen helemaal waar gemaakt. De veelzijdigheid van deze taal maakt ‘m zeer geschikt voor uiteenlopende doeleinden. Zo is het besturingssysteem Windows geschreven in C++ en worden grote 3D-games geschreven in deze programmeertaal. Een nadeel van deze taal is dat het vaak wordt gezien als erg ingewikkeld. Om deze taal te leren, moet je veel tijd en aandacht erin steken.

C#

Nog een taal in de lijst die een opvolger is van C. En ook deze taal is erg bijzonder. Al jaren bemachtigt deze programmeertaal namelijk een plek in de top 10. Deze taal is een van de belangrijkste talen voor het .Net-Framework. Dat de taal veel weg heeft van Java is geen toeval. Deze taal werd namelijk in 2001 gepresenteerd door Microsoft C# als tegenhanger van het populaire Java. Ook C# is object georiënteerd en biedt developers de mogelijkheid om desktop-, server- en mobiele-applicaties te bouwen. Veel bedrijven zijn op zoek naar C# ontwikkelaars. Dus voor mensen met deze skill is er een ruim aanbod aan werkgelegenheid.

Visual Basic .NET

Visual Basic is een programmeertaal van Microsoft, verschenen in 1992. Sinds Visual Basic 7.0 (2002) is de taal gebaseerd op het .NET framework. Je kunt deze programmeertaal een beetje vergelijken met Java en C#. De gedachte achter Visual Basic is: programmeren met visuele ondersteuning. Deze taal is erg handig voor beginners, omdat je snel een interface kunt maken die je helemaal naar eigen inzicht kunt aanpassen. Een nadeel kan zijn dat de controle niet volledig in de hand van de ontwikkelaars ligt. Het programma schrijft namelijk zelfs de lay-out.

Ruby

Ruby is een programmeertaal waarmee je snel en makkelijk objectgeoriënteerd (OO) kunt programmeren. Deze taal legt de focus op eenvoud. De eerste versie kwam uit in 1995 en is bedacht door Yukihiro Matsumoto, beter bekend als ‘Matz’. Het is een openn-source software die je gratis kunt implementeren. De software is gelinkt aan andere programmeertalen zoals Ada en Eiffel en maakt gebruik van verschillende componenten hieruit. Door programmeurs wordt het vaak vergeleken met programmeertalen als Python en Perl.

JavaScript

JavaScript is een programmeertaal die interactiviteit aan je website toevoegt. Bijvoorbeeld door spelletjes, een actie die in gang gezet wordt JavaScript (JS) is een volwaardige dynamische programmeertaal die je kunt toepassen op een HTML document om interactie mogelijk te maken. De taal is bedacht door Brendan Eich, die ook medeoprichter van het Mozille project is. Eigenlijk kun je met JavaScript alles. JavaScript zelf is vrij compact, maar wel erg flexibel. Ontwikkelaars hebben veel hulpmiddelen geschreven boven op de bestaande kern, waardoor een enorme hoeveelheid extra functionaliteit mogelijk is met relatief weinig moeite. 

PHP

PHP staat voor Hypertext Preprocessor en is een belangrijke taal voor het maken van dynamische webpagina’s. Deze taal wordt dan ook erg veel gebruikt en ligt aan de basis van WordPress en Facebook. Voor een beginner is het gemakkelijk om met deze taal te werken omdat het zo gestructureerd is. Maar als je er echt goed mee aan de slag wilt gaan, is het wel goed dat je een beetje verstand hebt van JaveScript en CSS. Het is handig om te vermelden dat PHP eigenlijk geen programmeertaal is, maar een serverside scripttaal. PHP wordt gebruikt om webpagina’s in te delen en tekst weer te geven. 

Shell

Ook Shell is eigenlijk geen echte programmeertaal. Een shellscript vertelt een besturingssysteem om automatisch een lijst opdrachten af te werken, bijvoorbeeld om alle bmp-bestanden te veranderen in jpg-bestanden. Shell is een interactief computerprogramma waarmee een gebruiker met een command-line-interface opdrachten kan geven aan het besturingssysteem van een computer.

Previous Story

4 manieren om makkelijk online geld te verdienen

Next Story

G-Krachten: Wat zijn g-krachten eigenlijk?