HOE AFBREEKBAAR IS ‘BIOLOGISCH AFBREEKBAAR’?

De meesten van jullie bewuste lezers kennen het wel: in de winkel kun je minutenlang staan te dubben over welk pak melk je moet kopen. De halfvolle melk van Campina of de halfvolle melk van de Melkunie? Welke verpakking is minder slecht voor het milieu? Dan zie je een groen labeltje op het pak van Campina. Is dit dan de beste keuze?

Groen is goed?

Dit groene label vertelt dat jou dat het plastic pak waar de melk in zit, biologisch afbreekbaar is. ‘Nou dat is mooi meegenomen, nu heb ik een pak melk en help ik het milieu een handje!’, denk je dan tevreden. Maar, helaas. Je helpt alleen jezelf aan een beker melk, want het label word gewoon overal opgedrukt. Biologisch afbreekbaar is niet altijd biologisch afbreekbaar!

Huh?

981001db-d0b7-44cf-bb1a-2547a01b1e24

De schrijvers van het rapport ‘Biodegradable Plastics and Marine Litter’ van het VN-Milieupropgramma ( UNEP), zeggen dat biologisch afbreekbare producten op zich wel kunnen afbreken, maar niet in elke situatie. Sterker nog: die situaties waarin zo’n pak afgebroken kan worden, komen bijna nooit voor op zee. Het dubbele van dit label is ook, dat mensen door dat groene tekentje vaak ook denken dat ze hun melkpakken en ‘afbreekbare’ plastic gewoon in de oceaan kunnen gooien!

Keuringsdienst van waarde

Ook de Keuringsdienst van Waarde nam ‘biologisch afbreekbaar’ afval onder de loep. Zij kwamen ook op hele andere conclusies uit dan wat het trotse groene logo ons doet denken:

  • Sommige soorten biologisch afbreekbaar plastic worden gemaakt van gemodificeerd maïs. Dit klinkt biologisch, maar dat is het niet altijd. Een toegevoegd stofje zorgt ervoor dat de maïs bestendig is tegen onkruidbestrijdingsmiddelen. Maar ook de andere onkruiden kunnen op een gegeven moment tegen het vergif dus moet een boer steeds meer onkruidbestrijdingsmiddelen gebruiken om het onkruid weg te krijgen. Maar al die onkruidbestrijdingsmiddelen zijn heel slecht voor het milieu!
  • De term biologisch afbreekbaar betekent eigenlijk niks. Alles om je heen is ‘biologisch afbreekbaar’. Je moet alleen bij het een wat langer wachten dan bij het ander. Soms een week, soms honderd jaar.
  • Ook zoiets: Waarom worden al die groenten en fruit in plastic verpakt? Een woordvoerder van een composteerbedrijf zei dat we het groente en fruit net zo makkelijk in een oude krant konden rollen. Een krant kan makkelijker worden gerecycled.

Plastic soep

De plastic soep is een gigantische drab van plastic afval dat in de zee terecht is gekomen door de wind. Deze soep is zo groot dat er geen exacte cijfers over zijn. De een denkt dat er 100.000 kilo rond drijft de ander 5 miljoen kilo! Dat is dus net zo groot als 1.000 Eiffeltorens!

plastic-debris-in-fish

In de oceanen drijven in totaal 5 plastic soepen waarvan er 2 links en rechts van Amerika zijn. Amerika dus krijgt heel vaak de schuld van de plastic drab.De plastic soep is heel gevaarlijk voor dieren, zo kunnen vogels kleine stukjes plastic zien als visjes en als ze die op eten kunnen ze daaraan doodgaan. Ook kan het gevaarlijk zijn voor ons. Bijvoorbeeld: een vis eet iets van de plastic soep, een visser vangt de vis, en dat visje belandt even later op jouw bord! Ook nog eens gevaarlijk voor de volksgezondheid.Het enige wat het plastic nog uit de oceanen kan halen zijn bedrijven zoals The Ocean Cleanup van Boyan Slat, The Plastic Soup Foundation en bedrijven die zich bezig gaan houden met hoe ze kunnen voorkomen dat er meer plastic in de oceaan wordt gegooid. En jijzelf natuurlijk!

Next Story

DIY Airco: Zo maak je zelf een airco voor niets