/

Waarom zijn boosted boards en oxboards verboden?

Waarom zijn boosted boards en oxboards verboden

Nederlandje regellandje. Je hoort het regelmatig. Er rijdt iemand op een boosted board en je krijgt er al gauw een boete van 400 euro voor. Maar waarom mag dit niet?!

Wat is een Boosted Board?

Een Boosted Board is een skateboard met een motortje. De topsnelheid is 35 km per uur en je kunt er zo’n 20 kilometer mee rijden. Ideaal dus voor in de binnenstad om snel van A naar B te racen.

Wat is een Oxboard?

De Oxboard is gemaakt in Nederland en kun je het beste vergelijken met een Segway zonder stuur. Het board is volledig elektrisch en je bestuurt het met je voeten. Het is even oefenen maar al snel heb je het onder de knie.

Waarom zijn ze verboden op de openbare weg?

Er zit een motortje in. En dus vallen de gadgets onder de categorie ‘gemotoriseerde voertuigen’, legt het Ministerie van Infrastructuur en Milieu uit aan de NOS. En voordat een gemotoriseerd voertuig de weg op mag moet het aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet er een stuur op zitten en moet je kunnen zitten. Beide apparaten voldoen niet aan deze eisen en dus mag je er niet de openbare weg mee op. Wel mag je ze in het bezit hebben en op privéterrein gebruiken.

Speciaal verzoek

De fabrikanten kunnen een speciaal verzoek indienen met de vraag of het Boosted Board of de Oxboard toch de weg op mag. Eerder deed Segway hetzelfde en met succes, de Segway valt nu onder de categorie ‘bijzondere bromfietsen’. De kans dat het Boosted Board of de Oxboard hier ook onder mogen vallen is klein omdat ze beide geen stuur hebben.

Previous Story

De magie van interactie met de VR controllers

Next Story

Hoe werkt villa volta?