Robotzuigers: zo werken ze!

Robotzuigers zijn gewoon super handig en maken je huis schoon zonder dat jij moeite hoeft te doen. Ze hebben ronddraaiende kwastjes of borsteltjes aan de zijkant die samen al het vuil opzuigen. Dit vuil wordt verzameld in een stofbak die je gemakkelijk kunt loskoppelen en legen. In principe is dit de basis van elke robotzuiger. Maar er valt nog veel meer te vertellen over de beste robotzuiger. Lees er hier meer over!

De sensoren

Wist je dat robotzuigers sensoren gebruiken om hun omgeving te lezen? Dankzij deze sensoren kunnen robotzuigers obstakels zien en inschatten welke gebieden al schoon zijn gemaakt en welke nog niet. Anti-bots sensoren maken gebruik van infrarood licht om muren en meubels te detecteren, waardoor de kans op schade kleiner wordt. Met deze sensoren kan de robot precies langs de randen schoonmaken en zelfs moeilijk bereikbare plekken bereiken zonder vast te lopen. Denk dus aan hoekjes of plekken onder de bank. Daarnaast zijn anti-val sensoren een handige functie om te voorkomen dat ze vallen. Ze kunnen dus trappen zien en hierop inspelen. Zo voorkomen ze dat ze van de trap vallen en kapot gaan.

Extra functies van robotzuigers

Sommige robotzuigers hebben veel meer dan alleen de basisfuncties. Je kunt bepaalde robotzuigers bedienen met je smartphone of tablet, waardoor het super makkelijk wordt om ze op afstand aan- en uit te zetten. Met de app kun je zelfs schoonmaakschema's instellen, zodat de robotzuiger weet waar hij al heeft schoongemaakt. Sommige zuigers kunnen zelfs dweilen om je vloeren schoon te maken en te laten glanzen.  Voor mensen met huisdieren is er zelfs een speciale robotzuiger die is ontworpen om effectief om ook huisdierharen netjes op te zuigen dankzij de krachtige motor. Altijd een schoon huis dus!

Verschillende navigatiesystemen

Robotzuigers gebruiken verschillende manieren om zich door je huis te navigeren. Sommige gaan willekeurig te werk en rijden dus lukraak rond zonder een duidelijk plan. Dit type is meestal minder efficiënt omdat ze soms plekken overslaan of dubbel schoonmaken. Anderen hebben een systematische aanpak en navigeren zich op een geordende manier door je huis. Dit is logischerwijs ook een stuk efficiënter. Er zijn ook robotzuigers die camera's gebruiken om hun omgeving te lezen en obstakels te vermijden, maar deze technologie is nog niet helemaal ontwikkeld. De meest populaire robotzuigers maken gebruik van laser navigatie, waardoor ze snel en nauwkeurig een plattegrond van je huis maken en efficiënt werken zonder te verdwalen.

Previous Story

Goeie vraag: hoe diep kan een mens duiken?

Next Story

Verkenning van moderne VR belevingen