Revolutionaire audiotechniek voor de perfecte sound op locatie

Van dansen op de beat tot meegenomen worden in een trance: in hoeverre muziek en andere audio ons raakt, is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte geluidstechnologie. De bas is bijvoorbeeld wat ons op een groot festival op het ritme laat meestampen, terwijl een TED talk alleen echt aankomt als wat de presentator zegt ook zonder haperen en stoten uit de boxen komt.

Eén probleem is dat concerten, festivals én lezingen vaak in grote, galmende ruimtes worden gehouden, waar het geluid perfect moet zijn afgesteld om het in de hele zaal hoorbaar te maken. We hebben al keer op keer bewezen dat moderne geluidsinstallaties deze uitdaging zelfs in de oudste gebouwen aankunnen, maar dat kunnen ze niet zonder de professionele audiotechnicus.

In deze blog lees je daarom meer over waarom jij een hoogwaardige geluidsinstallatie nodig hebt: of je nu een audiofiel bent of zelf de sound op concerten regelt.

Hoe akoestiek altijd al impact heeft gehad op de geluidsbeleving

Terwijl we bij audio meestal aan hypermoderne installaties denken, speelt akoestiek eigenlijk al sinds de vroegste geschiedenis een rol bij onze locatievoorkeur. Al in de prehistorie werden rites vermoedelijk gehouden in grotten met de beste akoestiek, zodat het geluid verder zou dragen. Hetzelfde gold daarna voor de tempels uit de oudheid, en de kerken die vanaf de middeleeuwen werden gebouwd. Het belangrijkste was dat iedereen de sprekers kon horen en dat eventuele muziek en zang de hele ruimte zouden vullen.

Tegenwoordig hebben we hogere eisen voor onze audio. Natuurlijk dragen deze ruimtes het geluid nog steeds ver, maar we willen meer. Daarom hebben we ook speciale geluidsinstallaties voor kerken, waarbij exact rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld de eeuwenoude gewelven. Zo blíjft het geluid goed klinken, ook met alle elektronica waar we tegenwoordig niet zonder kunnen.

Akoestiek en galm

In principe gaan akoestiek en galm hand in hand, maar in de audiowereld willen we vooral de perfecte akoestiek en géén ongewenste galm. Om even kort een beeld te schetsen van hóe dit fenomeen exact ontstaat: van zichzelf verplaatsen geluidsgolven zich recht door de lucht, waarbij ze steeds verder afzwakken. Wanneer ze tegen een gekromd object aan botsen, veranderen ze van richting en wordt het geluid dus weerkaatst. Hierdoor lijkt het alsof het van meerdere kanten afkomstig is, ook al is er maar één geluidsbron.

Goede akoestiek is fantastisch: dan ben je compleet omgeven door de muziek en kun je er helemaal in opgaan. Maar als er onvoldoende rekening is gehouden met hoe geluidsgolven zich verplaatsen en worden weerkaatst, verandert deze symfonie eerder in een kakafonie.

De technologie achter de perfecte akoestiek

Om een kakafonie te voorkomen, maakt de audiotechnicus altijd eerst een professionele inschatting van de ruimte vóórdat er daadwerkelijk audioapparatuur wordt geplaatst. In ruimtes waar de kans op ongewenst gegalm groot is, maken zij gebruik van geavanceerde beamforming-technologieën om testgeluid met chirurgische precisie op gewelven te richten en te bepalen hoe het wordt weerkaatst. Dit betekent dat de technici bij het opzetten van de apparatuur vervolgens ook de volledige controle hebben over waar het geluid naartoe gaat, zonder dat het storende effecten oplevert of juist verloren gaat in de omringende ruimte.

Is professionele audioapparatuur voldoende voor de perfecte sound?

Voor wie dit artikel tot op dit punt gelezen heeft, zou duidelijk moeten zijn dat professionele audioapparatuur op zich níet voldoende is voor de perfecte sound. Natuurlijk, als je een set koopt voor in je eigen woonkamer zou dit weinig problemen moeten opleveren, vooral aangezien er maar weinig huizen zijn waarin akoestiek en galm echt een rol spelen. Maar als je de organisator bent achter bijvoorbeeld een festival of een concert, kun je niet zonder ervaren geluidstechnicus. Alleen die persoon kan de apparatuur namelijk zo instellen dat het kraakheldere geluid ook perfect door de ruimte wordt verspreid, voor een ongekende ervaring.

Een hoogwaardige geluidsinstallatie én een hoogwaardige specialist

Of je nu middenin het publiek staat tijdens een liveoptreden op zorgt voor de perfecte sound op een grootschalig evenement, professioneel geïnstalleerde kwalitatieve geluidsinstallaties tillen geluid naar het hoogste niveau. Ze geven je controle over de hele ervaring, zodat de melodieën het hele publiek raken en de beats iedereen in beweging zetten.

De volgende keer dat je dus op een spetterend feest staat of er zelf een magische ervaring van moet maken, weet dan dat je zowel professionele geluidsinstallaties als een professionele installateur nodig hebt voor een geslaagd gebeuren. Alleen dan combineer je namelijk de technologische kracht en akoestische precisie die je nodig hebt voor een absoluut topevenement.

Previous Story

De slimme weg naar duurzaamheid: ontdekt het verband tussen Smart en elektrisch rijden

Next Story

Avontuur in Amsterdam