YouTech VIPS: Niek bij GeoFort

22 april 2014 Door: Rubriek: Wetenschap en ontdekken

SDC10428Op 19 april ging ik samen met een vriend en andere YouTech VIP’s naar het museum GeoFort in Herwijnen, een plaatsje vlak bij Leerdam.
Bij aankomst kregen we een stukje appeltaart en wat te drinken en daarna werden we door Diana, de gids, over het fort rondgeleid.

Diana gaf allerlei informatie over waar het fort vroeger voor diende en wat er nu te zien en te doen is. Fort bij de Nieuwe Steeg, de eigenlijke naam van het fort, maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De linie moest tijdens de Tweede Wereldoorlog het rijke westen beschermen tegen de vijand vanuit het oosten.

SDC10345

Na de rondleiding mochten we zelf rondlopen over het fort.
In de desoriëntatietunnel, een lange donkere tunnel die aan het einde is verlicht, stelden we ons oriëntatievermogen op de proef. Toen we eruit kwamen moesten we door middel van een wijzer raden waar de brug van de entree van GeoFort zou liggen. Dat was voor sommigen nog best lastig.

Daarna gingen we in de twee verschillende doolhoven. De eerste was het elementendoolhof, waarbij je met behulp van kaarten over water, aarde, lucht en vuur vragen moest beantwoorden die een viercijferige code vormden voor de uitgang van het doolhof.
Nadat we de code hadden ingetoetst gingen we naar het zalmenspoor, waarbij jezelf de zalm was die op basis van geur de juiste route moest vinden naar de uitgang.

Ook was er een vlot waarmee je naar een drijvend eilandje kon varen. Hierop lag Nederland op een schaalniveau van 1:25.000. Je kon daarop zien welke gebieden wel óf niet onder de zeespiegel zou liggen als we geen dijken zouden hebben om ons land te beschermen tegen water.

Binnen was ook van alles te doen, zoals de Earthquake Shake, waarbij je met houten blokjes een aardbeving bestendige toren moest bouwen op een plaat die om de zoveel minuten ging trillen, en Eye in the Sky, waarbij je met behulp van een simulator vanuit de lucht allerlei geheime missies op aarde moest vervullen, zoals het vinden van hennepplantages.

SDC10431

Bij Tossing en Turning kon je, door aan een 4D wereldbol te draaien, ervaren hoe de wereld gedurende een hele lange tijd is veranderd.
Verder kun je op GeoFort ook workshops, zoals Minecraft of crisismanagement, volgen.
Zeker de moeite waard om te bekijken zijn de 2 films die in GeoFort worden vertoont: Powers of Ten, waarbij alles draait om schaalverschillen, en er wordt ingezoomd en uitgezoomd op jou en je omgeving, en Nederland van Boven.

Voor de wat jongere kinderen is er een speurtocht, kunnen ze spelen in de vleermuisspeurtuin en bij de waterspeelplaats, bouwwerken maken met bamboestokken of bij het kampvuur een stuk stokbrood roosteren.
En als je je onderweg naar GeoFort niet wilt vervelen zijn er ook 2 applicaties te downloaden waarmee je allerlei informatie krijgt over het fort en de omgeving waar je doorheen rijdt: Sense of Story en GeoTour.
In het winkeltje op het fort kun je, indien je niet over een smartphone bezit, voor een paar euro een smartphone huren.

Wij vonden het een erg leuk en leerzaam museum en we hebben het erg naar ons zin gehad.
Het is al met al een leuk en educatief museum voor nieuwsgierige kinderen.

yt_niek