VIP avontuur in Nieuwland Erfgoed!

14 september 2015 Door: Rubriek: Onze planeet

Onze razende YouTech Reporters Luciën en Charmaine bezochten afgelopen weekend de VIP dag op Nieuwland Erfgoed in Lelystad. Benieuwd hoe ze het hebben gehad? Lees hier hun verhaal!

Archeologie en vuursteen

“Toen we aankwamen werden we opgewacht door een echte archeoloog. Hij gaf ons een rondleiding door het museum. De archeoloog nam ons mee naar plaatsen in het museum waar je normaal gesproken niet mocht komen. Zo cool om VIP te zijn! Wij kwamen eerst in het studiecentrum met een grote bibliotheek. Hier staan allemaal boeken die over archeologie gaan.IMG_6148Daarna werden we meegenomen naar het provinciaal depot en kregen we informatie over vuurstenen. Die zijn best tof. Een vuursteen is namelijk tussen de 65 en 140 miljoen jaar oud en is ontstaan in de krijtperiode. Dat was in de tijd dat er nog dinosauriërs op onze aarde leefden! De vuurstenen die in Flevoland worden gevonden zijn van de voorlaatste ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden, met het landijs uit Scandinavië naar ons land gekomen. In de voorlaatste ijstijd lag Nederland gedeeltelijk onder een dik plak ijs en keileem, een mengsel van grote en kleine stenen.

RVS van de Prehistorie

Op plekken waar keileem aan het oppervlak ligt, zoals op de voormalige eilanden Urk en Schokland, is vuursteen te vinden. Van vuurstenen werden in de Steentijd pijlpunten gemaakt en gereedschap om te snijden, te schaven en te boren. Vuursteen, het roestvrij staal van de prehistorie, is de hardste steensoort die in de Nederlandse bodem aanwezig is! De archeoloog liet ons verschillende soorten vuursteen zien en we mochten het ook onder een microscoop bekijken. In de vuursteen zagen wij allemaal kleine diertjes dit waren fossielen geworden.IMG_6166

Schatten en botten

Toen werden we meegenomen naar het anorganisch depot. Hier bekeken we oude vazen, borden, wapens ook een kanon uit de 80-jarige oorlog. Zelfs een echte sarcofaag en nog veeeeeeel meer schatten die de archeologen in Nederland hebben opgegraven!!! Hierna bezochten we het organische depot (dit was wel een beetje eng!). Hier zagen we botten en skeletten van dieren. Het was hier erg koud zodat ze alles beter konden bewaren.

Pompen of verzuipen!

Na een kijkje achter de schermen begon de rondleiding door het museum. Als eerste zagen we de overblijfselen van: “de Swifterbandcultuur .” De Swifterbandman werd gevonden in de jaren ’70 in Swifterband. Ze hadden hem hier in een glazen vitrine gelegd zodat je hem van boven en beneden kon bekijken. We zagen ook veel aardewerk van de Swifterbandmensen, de werktuigen die zij gebruikten en hoe ze leefden in die tijd.

Na de rondleiding kregen we de kans om het museum te bekijken. We konden heel veel zelf doen! Bijvoorbeeld zelf archeoloog spelen met een plamuurmesje en een kwast, quizzen maken, dammen bouwen, golven nabootsen, bellenrace en ga zo maar door. De wateractiviteiten hadden te maken met de tentoonstelling : “Pompen of verzuipen.” De tentoonstelling toont het hele waterverhaal van Nederland in vogelvlucht vanaf het verleden tot aan nu.”

Nieuwsgierig geworden naar het museum? Wij maakten er eerder ook een video over!

Wil je ook VIP worden? Lees dan hier hoe dat moet!