Statiegeld op kleine PET-flesjes? Top of flop?

07 februari 2017 Door: Rubriek: Onze planeet

Statiegeld op kleine PET-flesjes? Top of flop?

Ken je de Plastic Soup Surfer nog? Merijn, zoals hij echt heet, wil ervoor zorgen dat er geen plastic meer in de oceanen terecht komt. 40% van het plastic in de oceaan bestaat uit kleine ‘wegwerp’ PET-flesjes. Volgens Merijn is het daarom belangrijk dat hier (net als bij grote cola en Fanta flessen) statiegeld op komt zodat we de flesjes niet zomaar weggooien maar netjes hergebruiken.

Petitie

Merijn startte een petitie en deze is door 50347 mensen ondertekend. Daarom mag hij volgende week de petitie aanbieden aan de Tweede Kamer. Super knap! Hij hoopt dat Nederland Scandinaviƫ, Duitsland en grote delen van Amerika achterna gaat want daar is statiegeld op kleine PET-flessen al hartstikke normaal.

Maar waarom noemt hij zichzelf dan de Plastic Soup Surfer? Om aandacht voor zijn goede zaak te vragen heeft hij een surfboard gebouwd van zwerf afval. Hiermee surfte hij van Scheveningen naar Engeland! Ook super knap!

Wat vinden de tegenstanders van statiegeld op kleine PET-flesjes?

Tegenstanders van statiegeld op PET-flesjes geven onder andere aan dat dit systeem erg ingewikkeld en kostbaar is. Flessen moeten teveel op elkaar lijken, machines moeten bij een nieuwe fles telkens worden aangepast en er moeten vrachtwagens af en aan rijden om de lege flessen te vervoeren. Dit zorgt er volgens de critici voor dat fabrikanten maar moeilijk kunnen vernieuwen, bijvoorbeeld met milieuvriendelijkere verpakkingen. Om die reden was in 2015 het statiegeld op alle flessen bijna afgeschaft.

Top of Flop?

Wat vind jij van statiegeld? Moet er statiegeld op kleine PET-flesjes komen of kunnen we het statiegeld beter helemaal afschaffen? Oftewel: Top of Flop?

 

Laat het weten op onze Facebook pagina of in de comments hieronder.