Een week lang in een zwarte doos in de woestijn

19 maart 2017 Door: Rubriek: Wetenschap en ontdekken

Dadara signeert

(foto: Arthur de Smidt)

De Nederlandse kunstenaar Dadara (Daniël Rozenberg) en Avinash Changa van WeMakeVR lanceerden afgelopen vrijdag hun nieuwe kunstproject Solipmission, dat tijdens het Burning Man Festival 2017 realiteit moet worden.

Monolith Solipmission

De kunstenaar gaat zichzelf, samen met drie andere kunstenaars, opsluiten in een grote zwarte doos tijdens het festival. Ze zullen dus zelf het festival niet meemaken. De doos wordt 25  bij 25 bij 25 meter. Binnenin de Monolith, zoals de kunstenaars het bouwwerk noemen, zijn de vier de hele week aan het werk om de verhalen die zij te horen krijgen van de bezoekers te schilderen aan de binnenkant.

Binnenzijde Monolith

Voordat bezoekers binnen zijn, gaan ze door een kleine zwarte gang waar ze een VR-bril opkrijgen zodat ze even helemaal overgaan in een nieuwe wereld. Eenmaal binnenin de Monolith, vertellen de bezoekers aan de kunstenaars hoe de wereld buiten eruit ziet. In de monolith is er 360-graden camera aanwezig, die het hele proces filmt. Je kunt als niet-bezoeker op die camera inloggen, waardoor je het proces op de voet kunt volgen, gewoon vanuit je huis. Een handige extra optie voor iedereen die niet naar het festival kan of mag.

Afgelopen vrijdag ging de crowdfundcampagne met een launch event op de VR Base live op Indiegogo, waar inmiddels 20% van het doel is binnengehaald.

Het Burning Man festival is een beroemd festival dat dit jaar voor de 27e keer georganiseerd wordt middenin de woestijn van Nevada (Amerika). Bezoekers moeten alles zelf meenemen, er is geen geld, er zijn geen douches. De organisatie heeft wel een aantal toiletten neergezet, er is ijs aanwezig en water. De mensen ‘overleven’ een week lang in de woestijn door alles wat ze hebben met elkaar te delen, terwijl er tientallen kunstinstallaties gebouwd worden die de moeite waard zijn te bezoeken.

17361556_10155083932218431_6563366053074471_n

foto: Arthur de Smidt