Reporters Niek & Pascal bij finale Yougi Zoekt tijdens Shell Eco Marathon

29 mei 2014 Door: Rubriek: Wetenschap en ontdekken

SDC10005Op 17 mei zijn wij, Niek en Pascal, naar de 30ste editie van de Shell Eco-Marathon geweest waar de finale van Yougi Zoekt was. Bij de entree kregen we een informatieboekje en een pasje waarmee we alle attracties konden bezoeken in het Energy Lab. Ook kregen we een zakje LEGO® en een stempel waarmee je in het Energy Lab je eigen LEGO®-autootje tegen een ander autootje kon laten racen.

Om 11 uur kregen wij, samen met de YouTech VIPS een rondleiding over het enorme terrein, terwijl de finalisten aan het wachten waren totdat zij hun uitvinding mochten showen aan de jury.

De jongen die ons rondleidde vertelde wat er allemaal te doen was. Hij leidde ons langs een gigantische wereldbol, allerlei stands van onder andere NEMO , YouTech,  GeoFort, ANWB en Michelin waar van alles te doen was, een laboratorium en attracties van Shell. Ook waren er allerlei schermen waarop je vragen mocht beantwoorden en zo jouw ideale wereld kon creëren.

Buiten stonden 229 teams met studenten uit 26 landen aan hun voertuig te sleutelen. Het doel was namelijk om een zo zuinig en milieuvriendelijk voertuig te creëren die met 1 liter brandstof zo veel mogelijk kilometers af kan leggen.
Ook stond er een groot reuzenrad, waarin je uitzicht had over een deel van Rotterdam en het terrein van de Shell Eco-Marathon.

SDC10116

Ondertussen zaten de teams al ongeduldig te wachten in een zaaltje bovenin Ahoy. Op iedere tafel stond iets te drinken en een kartonnen bord met daarop enkele specifieke details van de uitvinding.
SDC10008
Sergio Hasselbaink, de presentator van Yougi Zoekt, was al druk bezig met het interviewen van de finalisten toen wij arriveerden.
SDC10055
Na de rondleiding gingen we terug naar binnen en we waren gelukkig op tijd voor de tweede presentatie.
De jury was erg enthousiast over alle uitvindingen, dus we waren erg benieuwd wie de finale zou gaan winnen.

SDC10047
Na de presentaties was het tijd voor de lunch en toen iedereen klaar was met eten gingen we met zijn allen naar het Shell Energy Theater waar de finale van Yougi Zoekt werd gehouden.
Lisa Wade mocht de derde plaats bekend maken, maar hield het nog even spannend.
Uiteindelijk ging het prijzenpakket ter waarde van €75 naar …

… Chris en Onur van de Keukenblusser.

De 2e plaats werd bekend gemaakt door Daan Roosegaarde. Hij vond de uitvinding erg vernieuwend en innovatief, maar ook erg persoonlijk.
De kaartjes voor NEMO, het Continium of het Omniversum en een Rollei Sportsline voor ieder groepslid ging naar het team dat het beste excuus had om net wat langer in je bed te blijven liggen: Lisa, Anne en Chantal met de Automatische Broodsmeermachine.

Er bleven nog 4 teams over. Wie zou die felbegeerde vrijkaartjes voor een pretpark naar keuze en een prijzenpakket voor ieder groepslid in de wacht slepen?

Erik Cornelissen kwam met het verlossende woord.
De jury was het er unaniem over eens dat dit duurzame en vernieuwende product moest winnen.
De winnaars van de eerste editie van Yougi Zoekt werden Ilse en Esra met de FabloShoe.
Van harte meiden!

Na de prijsuitreiking zijn we naar een leuke quiz geweest, genaamd Show Your Skills Quiz. Hierbij kregen kinderen een hippe bril en een drietal bordjes, geletterd met A, B en C. Deze mochten ze opsteken zodra ze wisten wat het antwoord was op een vraag. Helaas werd ik bij de ingang net te oud bevonden, en dus kreeg ik geen bril mee de zaal in. Nog voordat de quiz begon is er uitgebreide aandacht gegeven aan de Vakkanjers  (net als YouTech door TechniekTalent.nu) die Nederland in oktober zullen vertegenwoordigen in Frankrijk. Ieder van hen ontving een applaus, en dat was met zo’n 40 vakkanjers best wel een lang applaus!

De Quiz werd geëntertaind door Willem Voogd (Mees Kees), en dat deed hij naar mijn mening erg leuk. Er werden leuke vragen gesteld, die voor de kinderen goed te doen, maar toch ook uitdagend waren.  De winnaar van de quiz, die werd afgesloten met een gokvraag (als dit woord bestaat) mocht naar huis met een leuke tablet van Samsung.
Er was verder echt van alles te doen. Zo kon je in opgeblazen hamsterballen een race spelen tegen Joules de Hamster, je haar omhoog laten zetten met een elektrische bol, bootjes besturen, op reis naar het binnenste van de aarde,  spelen met kinetisch zand, in een simulator, een slowmotionfilmpje van jezelf maken, stroom opwekken, energie opwekken met dansen of voetballen en nog heel veel meer.

SDC10087Bij de stand van YouTech was het ook lekker druk. Hier kon muziek genereert worden met fruit. Dit werkte zo:

Ieder stuk fruit (sinaasappel, appel, wortel, komkommer, aardappel) was aangesloten aan een stuk koperdraad. Heel toevallig bevatten fruit en groente water. Dit water geleidt de energie die door het koperdraad stroomt, en zodra deze energie in aanraking komt met het andere eind van de draad (die je tegen het fruit aan kan tikken) gaat de energie rond en wordt er geluid naar de computer gestuurd, die dit afspeelt.
(Ik hoop dat deze korte uitleg duidelijk maakt hoe ieders eigen beat gegenereerd zou kunnen worden.)
Het was een geweldige dag en we hebben veel interessants gezien en gedaan. Hetgeen wat het vooral zo leuk maakt is dat het Energy Lab altijd zo enorm interactief is. Aan alles kan worden meegedaan, en je hoeft je geen moment te vervelen.

Hier vind je een impressie van het Shell Energy Lab. Als je op ‘Neem de tour’ klikt krijg je een Engelse 360O videotour over het Shell Energy Lab van 2013.
Hier kun je de finale nog eens terugkijken (niet echt een goede kwaliteit).

 • Niek

  Er staat onder de titel dat alleen Pascal dit artikel heeft gemaakt, maar ik heb er ook aan meegeholpen ;)

  Hier nog een filmpje van YouTech over de finale: http://www.youtube.com/watch?v=FKkjbDZlBUk

  • RickThijssen

   Klopt Niek. Helaas toont de site maar één schrijver. Je bent wel aan dit artikel gekoppeld hoor. ;) De volgende keer zetten we jou als eerste neer.

   • Niek

    Oké, geen probleem hoor ;)