Reporter Sven bij het 3D-geprinte grachtenpand

01 juni 2014 Door: Rubriek: Creatief en ontwerpen

grachtenpand1Hoe zou jij het vinden om in een huis te leven dat van hetzelfde materiaal is gemaakt als een boterhamzakje? En als dat huis ook nog uit een 3D-printen komt? Nou, als je het goed doet kan het erg stevig zijn.

grachtenpand2

Daar zijn ze in Amsterdam ook achter gekomen. Daar maken ze een echt grachtenpand met een 3D-printer. Elke kamer wordt stuk voor stuk uitgeprint met de grootste 3D-printer ter wereld! Maar hoe maak je nou een huis van een zak plastic korrels?

Als je het juiste soort plastic, een goede 3D-printer en wat andere dingen hebt kan het heel sterk zijn. Je hebt natuurlijk een grote 3D-printer nodig om al die grote onderdelen van het huis af te drukken en je hebt ook een goede constructie nodig waardoor de onderdelen licht maar toch sterk zijn. Voor die constructie gebruiken ze een ruitachtige vorm.

[youtube]9AaQlCWKjZk[/youtube]

Niet alleen het huis wordt geprint, ook de verschillende meubels komen uit de 3D-printer. Waar het pand geprint wordt kan je al op een mooie stoel en bank zitten. En ja, ze zitten erg lekker.
sven

Ze maken ook mooie glazen met een kleine 3D-printer. Ik zag ook dat ze bakjes hebben geprint van aardappelen. Ze waren niet heel erg stevig dus dat was wel jammer.

Je kan er ook zelf naar toe. Het is in Amsterdam in de buurt van het Eye museum. De entree is €2,50 want het is een onderzoeksproject in plaats van een bouwplaats. Nu is er niet heel veel te zien maar als je een paar maanden wacht moet er al een deel van het huis af zijn. Dus veel plezier in het grachtenpand!

yt_sven

  • jeroen

    Uitgeprint is een contaminatie ;)
    Het moet geprint of uitgedraaid zijn.

    • Nathan

      Jeroen, je hebt gelijk maar het is een contaminatie die is ingeburgerd. De meeste mensen herkennen deze contaminatie niet meer als fout dus is uitgeprint een geaccepteerde contaminatie!