Raoul bij Sterrenwacht Sonnenborgh

08 december 2014 Door: Rubriek: Wetenschap en ontdekken

Schermafbeelding 2014-12-08 om 09.43.41Voor YouTech VIPS ben ik eind november naar sterrenwacht Sonnenborgh geweest. Het is een gebouw met drie koepels en in elk van die koepels staat een telescoop. Het was vroeger een echte sterrenwacht, maar het gebouw is nu vooral een museum.

Rondleiding

We werden eerst meegenomen naar een zaal waar we uitleg kregen over wat ze allemaal in de sterrenwacht doen. Daarna werden we in twee groepen gesplitst. We gingen naar de lunt-telescoop, dat is een van de grootste zonnetelescopen van Nederland. Daar keken we door de telescoop naar de zon. Maar eerst moest de zonnetelescoop goed ingesteld worden, dus richten op de zon anders zie je natuurlijk niets. Maar in plaats van dat je aan de telescoop gaat zitten, trok de rondleider aan een ketting en bewoog het hele topje van de koepel. Nu stond de telescoop goed en konden we kijken.

Schermafbeelding 2014-12-08 om 09.43.59

Alles op z’n kop

Toen iedereen die door de telescoop wou kijken geweest was gingen we naar de andere telescoop in een andere koepel. Deze telescoop was erg groot en speciaal voor de sterren. Omdat het nu licht was konden we geen sterren zien en werd de telescoop op de Dom gericht. Alles waar je naar toe keek stond op de kop.

Schermafbeelding 2014-12-08 om 09.44.22

Planetarium

In de volgende ruimte stond de telescoop waarmee ze vroeger de tijd van Utrecht meten. Daarna gingen we naar het planetarium. Daar lieten ze dingen uit het heelal zien, de sterren, melkweg. Natuurlijk werden hier mooie verhalen over verteld. Op het eind gingen we naar buiten waar we waterraketten mochten afvuren. Dat is een fles met water en een slangetje waar je lucht in pompt. De fles vliegt daarna heel hard de lucht in.

Ik vond het zo leuk allemaal dat als ik het van m’n ouders mag een telescoop koop.