Paddestoelen kweken in een oud zwembad

07 mei 2015 Door: Rubriek: Voeding en Gezondheid

Schermafbeelding 2015-05-07 om 10.37.15
Met YouTech gingen wij naar het oude Tropicana zwembad in Rotterdam om een kijkje te nemen bij RotterZwam, een bedrijf dat in de kelders van het zwembad paddenstoelen kweekt. De paddenstoelen worden gekweekt in bijvoorbeeld de oude beautysalon en zelfs in de kleedruimtes.

Koffiedik en stro

De paddenstoelen worden gekweekt op koffiedik en stro. Het koffiedik (prut uit koffiezetter) wordt met een bakfiets opgehaald bij de Rotterdamse horeca. Zo redt RotterZwam koffiedik van de vuilverbranding. Want ide restproducten gaan nu rechtstreeks de brandovens in. Rotterzwam ziet toekomst in het lokaal produceren van voedsel, het gebruiken van koffiedik voor voedselproductie en het produceren en consumeren van paddestoelen omdat ze 25 keer efficiƫnter voedingsstoffen omzetten dan vlees.
Hartstikke duurzaam dus!

Oude Tropicana

De oesterzwammen worden gekweekt in zakken en in bakken. De zakken hangen aan de oude zwembadhaakjes. Na een week of vier worden de champignons geoogst. Na het praatje kregen we een rondleiding door het pand. We hebben ook nog even in het zwembad gekeken dat sinds 4 jaar niet meer wordt gebruikt.

Schermafbeelding 2015-05-07 om 10.33.34

Workshop

Met een kleine groep mensen (VIP van YOUTECH) hebben wij ook deze zakken gemaakt van koffiedik, stro, water en mycelium, het netwerk van alle draden van een schimmel.

Inmiddels zijn we een paar uur verder en onze handen ruiken nog steeds naar koffieprut!

Wist je dat?
1. ….eigenlijk is het zonde van alle koffiebonen die worden verbouwd, want wist je dat 0,1% van de koffiebonen uiteindelijk in je bakje koffie belanden?
2. ….de gemiddelde Nederlander 3,2 bakkies per dag drinkt?
3. ….De stapel koffiedik in Rotterdam meer dan 12.500x de euromast is!
RotterZwam kweekt op deze koffiedik zijn oesterzwammen.