Oor Van Gogh tot leven gewekt

09 juni 2014 Door: Rubriek: Wetenschap en ontdekken

oorVincent van Gogh is een van de beroemdste Nederlandse schilders. Niet alleen om zijn schilderijen, maar ook om ‘het oorincident‘, namelijk toen Van Gogh besloot een stukje van zijn linkeroor er af te snijden. Maar sinds kort kan het oor van Van Gogh weer ‘horen’. Met de cellen van een nazaat van de schilder en het 3D-printer is met levende cellen het oor weer in ere hersteld.

Kunstenares Diemut Strebe is samen met een team wetenschappers verantwoordelijk voor het kunstwerk. Het genetische materiaal is afkomstig van Lieuwe van Gogh, de achter-achterkleinzoon van Vincents broer Theo. Lieuwe en Vincent delen één op de zestien genen. Ze wilden eigenlijk het oor maken met DNA van de schilder dat ze hadden gevonden op een envelop, maar dit lukte niet waardoor ze voor Lieuwe kozen.

Het oor is gemaakt van kraakbeen en heeft exact dezelfde vorm als het oor van Van Gogh. Het gekweekte oor bestaat uit een combinatie van natuurlijk genetisch en kunstmatig materiaal. Het oor is levend en kan ook echt horen door een microfoonsysteem dat gekoppeld is aan een computer. Het wordt bewaard in een speciale vloeistof waardoor het jaren kan leven.

Je kunt het kunstwerk zelf bewonderen, tot 6 juli is het te zien in het ZKM Media Museum in Karlsruhe in Duitsland.

Bron: Scientias