Nieuw op tv: Professor Nicolai en Dr. Beckand (***)

01 september 2015 Door: Rubriek: Wetenschap en ontdekken

profdrWetenschap is hipper dan ooit en het lijkt erop dat steeds meer televisieprogramma’s wetenschap en techniek aan hun formats toe willen voegen. Ook RTL 4 heeft zich aan een wetenschappelijke spelshow gewaagd, het heet ‘Professor Nicolai en Dr. Beckand‘. YouTech keek alvast voor jullie naar de eerste aflevering!

De presentatoren

Ruben Nicolai en Tijl Beckand, beiden onder meer bekend van het programma De Lama’s, zijn de quizmasters van hun eigen show. Ze kiezen beiden aan het begin van de aflevering een duo dat voor hen wetenschappelijke vraagstukken op moet lossen. Het winnende tweetal mag samen op vakantie. Veel sensatie, veel grapjes en eigenlijk ook best wel wat techniek!

Tesla Coil

Het programma begint met de demonstratie van een enorme Tesla Coil, een bliksemmachine. In deze ‘kooi’ staat een soort paal met een dop erop, dat bliksemschichten produceert. Eén van de presentatoren waagt zich met een speciaal pak in de kooi. Het is het startschot van de sensatiefactor van de show. Later zullen ze met de kooi ook nog muziek maken!teslacoil

Quizzz

Het programma heeft zeker toffe technische en wetenschappelijke kanten, maar is ook echt een ‘klassieke’ spelshow. De tweetallen die tegen elkaar strijden kunnen kans maken op een reis naar Texel, Ibiza, Curacao of Hawaii. De presentator die bij het verliezende duo hoort moet dat ook voelen: hij moet door een soort wasstraat.

Paraboolvlucht

Bij één onderdeel is de vraag: wat gebeurt er met een halter en een helium ballon tijdens een paraboolvlucht? Bij ee paraboolvlucht volgt een vliegtuig een parabolisch vluchtpad, waarbij de versnelling van het vliegtuig gelijk is aan de zwaartekracht versnelling. Wat denk jij? Blijft de zware halter zweven en de heliumballon liggen? Of andersom? Of zweven ze allebei? Bekijk het antwoord hier in de aflevering, rond de 33ste minuut!

 Conclusie

Wat ons betreft kan er niet genoeg gespeeld worden met wetenschap op televisie. Beide presentatoren zijn grappig en brengen met veel show en sensatie hun proefjes. We zijn benieuwd naar waar ze deze vrijdag weer mee komen!

Rating: *** van de 5.

Professor Nicolai en Dr. Beckand, iedere vrijdag om 21:15 op RTL4.