Klein maar fijn

10 maart 2015 Door: Rubriek: Wetenschap en ontdekken

Pascal zou het liefst in een heel klein leuk huis wonen. Liever dan in een groot huis met allemaal loze ruimtes. Tuurlijk bestaat er ook een middenweg, maar vandaag zet hij deze kleinere huisjes in the spotlights. Een ode aan de kunst van het kleiner wonen.

Tiny apartment in Paris (8sqm only) from Kitoko Studio on Vimeo.

Om te beginnen heb ik dit hele kleine appartement in Parijs uitgekozen. Nouja, appartement, het is (was!) eigenlijk één kleine kamer die omgebouwd is tot een appartement. Deze kamer bevat alles wat je van een huis verwacht, maar beslaat slechts acht vierkante meters. Inclusief sanitair!

[youtube]2l58L3QEVnc[/youtube]

Ook kwam ik laatst dit huis tegen. Containerwoningen komen we steeds vaker tegen en ik moet zeggen dat ik zelf ook een fan ben. De mogelijkheden van zo’n woning zijn eindeloos. Tik ‘containerwoning’ in op Google en je komt de meest uiteenlopende creaties tegen. Deze door bos omringde woning bestaat uit slechts één container, in tegenstelling tot vele andere containerwoningen. Toch heeft het alles wat een primitief type nodig heeft. Mooi extraatje: wil je ’s nachts douchen, dan kan je zelfs de sterren zien!

Bron:  tinyhousebuild.com

Bron: tinyhousebuild.com

Er was eens… een stel dat liever niet teveel wilde betalen voor een leuk huis, dus besloten ze er zelf een te bouwen. Dat klinkt misschien moeilijk, maar sommige mensen blijken dit echt te kunnen. Het huis is van binnen erg ruim, terwijl de oppervlakte erg klein is. Het staat op wielen, zodat het overal naar toe kan worden gereden. Het huis voorziet zichzelf van energie en er is zelfs ook water aanwezig. In deze video krijg je een rondleiding door het huis, en hier vind je meer informatie over hoe het stel alles zo voor elkaar hebben gekregen.

Als laatste wil ik het hebben over het hele kleine, door Nederlanders ontworpen, huis in Barnsbury, een luxe wijk in Londen. Het huisje beslaat slechts 12,8 vierkante meters, maar door middel van slim ontwerpen is het zo ingedeeld dat er een gezin met drie kinderen zou kunnen wonen. Wil je een kleine rondleiding? Dat kan.

Is het je droom om hier ooit te wonen, bedenk dan dat wel dat het aardig aan de prijs zal zijn; vooralsnog zo’n € 344.000! Ik denk niet dat iedereen dit bedrag ervoor over heeft, maar zeker is dat je het gesprek van de dag bent.

Als je na dit artikel nog geen genoeg hebt gekregen van kleine huizen, of wat ze kunnen doen, vergeet dan vooral niet deze twee TEDx filmpjes te kijken.