Hoe werkt zonnebrandcrème?

24 juni 2015 Door: Rubriek: Menselijk Lichaam

zonnebrandcrème

Elke zomer wrijven je ouders, je leraren of de reclames het erin: in de zon moet je smeren, smeren, smeren! Je wordt er zo langzamerhand gek van, maar, er zit wél wat in. Hoe zat het ook alweer?

Ultraviolet

Ieder jaar lijken er meer wetenschappelijke bewijzen binnen te komen over de schadelijkheid van UV straling. Zonnebrandcrème smeren is niet alleen fijn om je huid mooi te houden, het is vooral beter voor je gezondheid!

UV straling, ‘Ultraviolette straling’, is in 1801 door Johan Wilhelm Ritter ontdekt toen hij met zilverchloride werkte. Ultraviolette straling laat namelijk zilverchloride snel van kleur veranderen.

Er zijn verschillende UV waarden: UV A, UV B en UV C. Alléén door UV B kan de huid rood worden of verbranden. UV B kan op den duur zelfs huidkanker veroorzaken.

De meeste zonnebrandcrèmes bevatten stoffen die bedoeld zijn om UV B-straling te blokkeren. Slechts enkele bevatten ook stoffen die tegen het minstens zo gevaarlijke UV A beschermen. Een teveel aan UV A kan melanoom veroorzaken, een ernstige vorm van huidkanker.

Smeer campagne

Crème-fabrikant Nivea bedacht een campagne om vooral kinderen bewust te maken van de werking van zonnebrandcrème.  Ze ontwikkelden een pop van, zo zegt de fabrikant, ‘UV-gevoelig materiaal’ dat knalrood wordt wanneer het aan de zon wordt blootgesteld. Als je er vervolgens zonnebrandcrème op smeert, dan krijgt de pop weer zijn normale kleur terug.

Maar hoe werkt zonnebrand eigenlijk? Clipphanger maakte er een handige video over.

Geniet van de zon, smeer je in!

Nu is er geen reden tot paniek: met de juiste zonnebrandcrème, beschermende kleding en een knappe zonnebril ben je genoeg beschermd tegen schadelijke UV. Zolang je er maar goed op let en zuinig bent op je lijf. Laat die zon maar schijnen!