Goeie vraag: Waarom giechelen sommige meisjes zoveel?!

08 juni 2015 Door: Rubriek: Wetenschap en ontdekken

Waarom giechelen meisjes zoveel?

Meisjes die constant zitten te giechelen. We kennen er allemaal wel een paar. Sommige jongens vinden het heel irritant, maar de jongens die hopen dat er ooit een pilletje tegen giechelen wordt uitgevonden, moeten we teleurstellen. Giechelen zit namelijk in de genen en dus kan niemand er iets aan doen. Ook de meisjes zelf dus niet. Scientias.nl legt het uit: Waarom giechelen sommige meisjes zoveel?

Het experiment

Een groep wetenschappers verzamelden een aantal proefpersonen die naar grappige cartoons en filmpjes moesten kijken. Terwijl ze dit deden werden hun gezichten gefilmd. Na afloop keken de onderzoekers naar de gezichtsuitdrukkingen om te zien of de meisjes ook ├ęcht lol hadden (bijvoorbeeld: kraaienpootjes rond de ogen).

DNA test

Ook stonden alle proefpersonen wat speeksel af voor een DNA test. De onderzoekers keken met name naar het gen 5-HTTLPR. Personen die een korte variant van dit gen hebben zijn gevoeliger voor negatieve en positieve emoties van hun echtgeno(o)t(e).

Sterke emotionele reacties

Uit het onderzoek blijkt dat de personen met de korte variant van het gen ook sneller lachen om cartoons en filmpjes. Het gen heeft ook invloed op het reguleren van serotine en dit heeft weer invloed op je emoties en je stemming. De korte variant van het gen versterkt de emotionele reacties op positieve en negatieve prikkels.

Dus: Waarom giechelen sommige meisjes zoveel?

Sommige meisjes giechelen zoveel omdat ze simpelweg heftiger reageren op dingen die grappig zijn. Een simpel grapje kan er al voor zorgen dat iemand met een kort 5-HTTLPR gen moet lachen. En daar kunnen ze dus helemaal niks aan doen. :-)