Goeie vraag: Kunnen robots baby’s maken?

30 mei 2016 Door: Rubriek: Wetenschap en ontdekken

Scientias Goeie Vraag

Een maand geleden was het antwoord op deze vraag nog ‘nee’, maar sinds afgelopen week kunnen we zeggen: ‘ja!’. De eerste robot-baby is een feit en komt uit Nederland. De robot-baby werd afgelopen week gepresenteerd op de Campus Party in Utrecht. Scientias legt uit hoe de robot-baby is geboren.

Robot evolutie

Professor Guszti Eiben en zijn onderzoeksteam zijn verantwoordelijk voor deze doorbraak. Het is de start van een nieuw tijdperk: de industriële evolutie. Want robots die zich kunnen voortplanten, kunnen evolueren en zo hun ‘brein’, ‘lijf’ en gedrag naar behoefte aanpassen. Net als mensen.

Sciencefiction wordt werkelijkheid

Voortplantende robots is niet langer sciencefiction. Maar hoe ‘doen’ ze het? Allereerst gaan robots net als mensen daten, op zoek naar een leuke match. Ze naderen elkaar, inspecteren elkaar en gaan elkaar beoordelen. Is de beoordeling positief, dan worden er robot-baby’s gemaakt. Hun digitale DNA wordt naar een 3D printer gestuurd, in het geval van een robot bestaat hun DNA uit een beschrijving van de hardware en de software. De 3D-printer mixt het DNA van de twee robots en print helemaal willekeurig nieuwe onderdelen. Mocht een robot stelletje meerdere kinderen krijgen, dan zien ze er allemaal anders uit. En voila! De robot-baby rolt uit de 3D printer en de twee robots hebben zich voortgeplant.

De eerste robot-baby is geboren in Nederland

Dit zijn de twee ouders, zoals je ziet zien ze er niet hetzelfde uit.

De eerste robot-baby is geboren in Nederland

En dit is de allereerste robot-baby! :-)

Kraamkamer

In de kraamkamer wordt gekeken of de robot aan alle criteria voldoet. Is de robot bijvoorbeeld snel genoeg? Werkt hij wel goed? Is dit niet het geval dan is de ‘natuur’ keihard, de robot wordt gerecycled.

De eerste robot-baby is geboren in Nederland

Zo kan een habitat waar robots zich kunnen voortplanten eruit zien, met een geboortekliniek, kraamkamer en arena waar robots elkaar kunnen ontmoeten.

Natuurlijke selectie

Het is heel interessant om te zien hoe deze robot evolutie zich gaat ontwikkelen. Ook robots moeten namelijk hun best doen om te overleven en zich voort te planten. En uiteindelijke zullen de zwakke soorten het afleggen tegen de sterke soorten. Dit gaat allemaal vanzelf. Super interessant dus!

Voor wie bang is dat we nu overspoeld worden met babyrobots hoeft niet bang te zijn. De onderzoekers hebben er bewust voor gekozen om één centrale plek te bouwen waar deze robot-baby’s vandaan komen. De mens kan er dus altijd voor kiezen om dit proces stop te zetten.