Goed nieuws! Nederlands bedrijf zet zonlicht om in water

13 februari 2017 Door: Rubriek: Onze planeet

foto3In ons landje hebben we water genoeg. Tevéél zou je misschien wel kunnen zeggen. Maar in andere delen van de wereld is er juist waterschaarste; een tekort dus! Droogte komt voor in zeer zonnige gebieden, met name in Afrika. Op dit moment hebben 4 miljard mensen een tekort aan water. drought-severity-worldDoor de opwarming van de aarde zullen deze gebieden alleen nog maar heter en droger worden. Dat is natuurlijk een gigantisch probleem. Het Nederlandse bedrijf SunGlacier vindt dat ook en wil daar een oplossing voor verzinnen. Zij ontdekten hoe ze zonlicht om kunnen zetten in water.

Hete lucht= veel water!

Zoals de meneer in de video zegt, komt droogte vooral voor waar de zon het meeste schijnt. En hete lucht, bevat het meeste water! Dus, bedacht SunGlacier, waarom zouden we zonneschijn niet gebruiken om water uit de lucht te halen? Dat is gelukt! En het mooie is: hun constructie heeft geen batterij nodig en heeft geen bewegende delen die snel kunnen breken. Nog een voordeel: het koelelement kost maar 3 dollar! Nóg een voordeel: de SunGlacier kan zo tientallen jaren mee.

Toch, het is nog geen beproefd model. Het werkt, maar nog niet heel snel en het kan nu nog maar kleine hoeveelheden water produceren. Daarom willen de makers van SunGlacier graag samenwerken met studenten. Op hun website hebben ze alle technologie gedeeld en hopen ze samen met andere knappe koppen de SunGlacier beter te maken.

  • Monachos

    Mooi idee, maar er is een veel goedkopere manier om water uit de lucht te halen. Een manier die voor de woestijnvolkeren sneller te realiseren valt en waarbij geen moeilijke techniek komt kijken. De luchtlaag boven de woestijn is vaak zeer vochtig. Ik weet niet wie het uitgevonden heeft, maar als je een linnen of katoenen doek spant in juist die luchtlaag, kan het water zonder moeite uit de lucht gefilterd worden. Er zijn op Youtube filmpjes van.