11-jarige Britten krijgen een mini-computer om mee te leren programmeren

16 maart 2015 Door: Rubriek: Wetenschap en ontdekken

BBC geeft alle 11-jarigen een gratis programmeerkit microbit

De Britse omroep BBC (zeg maar de Engelse publieke omroep) geeft alle 11-jarige scholieren een gratis minicomputer. Super aardig, maar waarom doen ze dit? De BBC doet dit om meer Britse kinderen kennis te laten maken met programmeren. Ze vinden dit bij de omroep enorm belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.

Micro Bit

De minicomputer die ze weggeven is de Micro Bit. In totaal geven ze er 1 miljoen weg! Het kan samenwerken met andere kleine computers zoals de Arduino en Raspberry Pi. De BBC werkt samen met grote technologiebedrijven als Samsung en ARM. Bij de Micro Bit krijgen kinderen ook lesmateriaal om zo het programmeren te ontdekken. Zoals je ziet is de computer super klein.

BBC geeft alle 11-jarigen een gratis programmeerkit Microbit

Programmeren verplicht vak op school

In Engeland beseffen ze maar al te goed hoe belangrijk het is dat kinderen al vroeg leren programmeren. Het is zelfs een verplicht vak op school omdat ze anders bang zijn dat ze in de toekomst niet genoeg programmeurs hebben. Programmeren helpt je om zelfstandig te leren nadenken en om problemen op te lossen. Programmeren is al lang niet meer alleen voor nerds. Ook als je later bijvoorbeeld architect, mode-ontwerper, onderzoeker of reclamemaker wil worden zul je moeten kunnen programmeren.